Dagens citat

Beef:

Carl Bildts nya oklara dubbelroll som dels bloggande privatperson, dels en regeringens höge företrädare har likheter [med Hugo Chavéz raljanta ledarskap].

En av våra högsta politiska förtroendemän använder på detta sätt en av honom själv kontrollerad plattform för att döma i en tvist om hans politiska vandel och är i bästa Chávezstil sin egen skiljedomare.

Det är märkligt att inte statsministern själv känner att hans utrikesminister med sina självupptagna fasoner gör narr av hela den allians som, i ett uttryck för behovet av ett nytt icke-patronärt ledarskap, av en majoritet fördes till makten för bara drygt ett halvår sedan.

-Bertil Torekull, fd chefsredaktör på SvD
Ouch!

Burn!

Tredje statsmakten gör en Lidbom. Man ser fram emot Bildts bloggsvar som om man vore en skvallertant!


Visste du...

Visste du att Dr Ladyman är transportminister i England?

Dr Stephen Ladyman is married with one daughter, one step-daughter and two step-sons
... vilket låter lite udda när det översätts eftersom vi använder samma ord för to och with i den kontexten.

Bloggutmaning from hell ... where they are mostly old, have no income and are generally miserable

Sjung med i utmaningen! Vem är du? Vem är jag? Kolla på en sajt nu.


Tala om för teleadress var du bor så får du ett  horoskop psykografisk profil. Det är nästan kusligt hur mycket de vet om en ... typ. Ta tillfället i akt att se vem jag är innan du tar reda på vem du själv är!


Jag är
 • Ung
 • Välutbildad
 • Singel
 • Hög- och medelinkomsttagare
 • Boende i bostadsrätt 
 • Kultur- och samhällsintresserad
 • Förändringsbenägen och vetgirig

  Jag konsumerar
 • Klockor
 • Böcker
 • Accessoarer
 • Vin

  Jag är intresserad av
 • Andra länders kultur
 • Konst
 • Ungdomskultur

  Jag läser
 • Morgontidningar
 • Kulturtidningar
 • Populärvetenskap

  På tv ser jag
 • Samhällsreportage
 • Populärvetenskap
 • Debattprogram


  I valet 2002 kunde jag lika gärna ha röstat rött som blått och jag är på det hela taget nöjd med mitt liv. Och medans du antar utmaningen går jag ut och köper illustrerad vetenskap, några kartonger vin och en läcker bärpåse för dem från gucci. Gud vad tiden går!

Visste du...

lok


Visste du att lökar använder kemiska stridsmedel?

När en löks cellstruktur skadas frigörs enzymer (allinaser), som när de kommer i kontakt med lökens svavelhaltiga aminosyror bildar gasen synpropantialsvaveloxid. När den kommer i kontakt med vätska, tex på ögat, bildas en svavelsyra.

cry


Det finns dock några verksamma metoder för att slippa gråta när man hackar lök. Men kan till exempel täcka över ögonen (och näsan) ...


mask


... fiskben i munnen är dock inte nödvändigt norr om Slovenien. Det hindrar gasen från att komma i kontakt med känsliga slemhinnor. En annan metod är att se till att man har god ventilation så att koncentrationen av gas som kommer i kontakt med ögonen är låg.

bbq


Eller så kan du stoppa en bit EXTRA tuggummi under vardera ögonlocket. EXTRA tuggummi neutraliserar syran som bildas när du skär lök, och rekommenderas av både tandläkare och lökodlare.

kurva
Do randroids dream of electric sheep?

I en kolumn i Svenskan idag skriver Carl Otto Werkelid att marknaden är en dålig styrman för kultursektorn. Han går så långt som att säga att ett samhälle utan kulturstöd bryter upp från civilisationen. Nu finns det ju en hel del inflytelserika personer som inte delar den uppfattningen. Gemensamt för dem är att de har en närmast fundamentalistisk tro på marknaden som förnekar validiteten hos allt som inte är en funktion av den. Än, är väl bäst att säga. Det leder såklart till konflikter med de otrogna. Kultursektorns finansiering är en sådan konflikt. (Miljödebatten på sistone är förresten ett annat exempel på detta).

De nya liberalernas husgudinna Ayn Rand skrev en långrandig (!) definition av konst(närlig verksamhet) som i princip gick ut på att det hon tyckte om var konst, och allt annat var det inte. Vem som skall vara smakdomare i hennes frånvaro är dock lite oklart för mig. Hennes bevekelsegrund var mycket kort sagt att verkligheten är objektiv och konst är konstnärens uppfattning av verkligheten.

Om man transponerar det hon tyckte om till dagens musikvärld, så kan man säga att den enda verkliga musiken är dansbandsmusiken. Det låter kanske elakt, men ta mig på orden när jag säger att det är en oförtjänt snäll beskrivning. Med en sådan förståelse av konstnärlig verksamhet är det inte så märkligt om man inte bryr sig om att kulturen kanske stagnerar under en befriande marknadsanpassning. Ur det perspektivet är det en bonus.

Could you double check the envelope

ÄNTLIGEN!

chockchock

banalbloggen avslöjar hemlig identitet: Jack Nicholson ÄR Britney Spears

Tala tydligt i telefonen

Idag tycker vi mycket om Isobel Hadley-Kamptz, som skrev dagens ledare i Expressen om övervakningssamhället som Mikael Odenberg agerar totalitär omslagspojke för sen valet. Vi gillar särskilt tanken på att angelägenheter om rikets säkerhet mycket väl kan komma att delprivatiseras:

Det är heller inte bara myndigheterna som ska kunna göra avlyssningar. Privata intressen ska också kunna ansöka om att få vissa ord och begrepp uppsnappade och sparade. Ska vi gissa att filmindustrin gärna vill ha totalregistrering av alla som talar om fildelning?
Imorgon skall vi för övrigt försöka integrera disassocierade fragment av vår personlighet till en enhetlig identitet och börja kalla oss jag.


The golden raspberries

Raspberries är pruttljuden man gör genom att blåsa med utsträckt tunga. Sprrrlll. Varje år, strax innan Oscarsgalan, delas The Golden Raspberry Award ut till årets sämsta filmupplevelser. Eftersom Madonna och Bo Derek inte har medverkat i några filmer i år var startfältet relativt öppet. Så här fördelade sig utmärkelserna.


27th Annual Golden Raspberry (Razzie©) Award “Winners”


Worst Picture: Basic Instinct 2
a.k.a. Basically, It Stinks, Too

Worst Actress: Sharon Stone
Basic Instinct 2

Worst Actor: Marlon Wayans & Shawn Wayans
Little Man

Worst Supporting Actress: Carmen Electra
Date Movie and Scary Movie 4

Worst Supporting Actor: M. Night Shyamalan
Lady in the Water

Worst Director: M. Night Shyamalan
Lady in the Water

Worst Screen Couple: Shawn Wayans & either Kerry Washington or Marlon Wayans
Little Man

Worst Remake Or Rip-off: Little Man
(Rip-off of the 1954 Bugs Bunny cartoon "Baby Buggy Bunny")

Worst Prequel or Sequel: Basically, It Stinks, Too

Worst Screenplay: Basic Instinct 2
Screenplay by Leora Barish & Henry Bean, Based on Characters Created by Joe Ezsterhas

Worst Excuse for Family Entertainment: RV
(New Category, Saluting the Celebs We're ALL Sick & Tired Of!)

Awards Per Picture:
Basic Instinct 2 — 4 "Wins":
Worst Picture, Worst Actress, Worst Sequel, Worst Screenplay


Little Man — 3 "Wins":
Worst Actor, Worst Screen Couple and Worst Remake/Rip-Off


Lady in the Water — 2 "Wins":
Worst Supporting Actor and Worst Director
Så nu vet ni vilka filmer ni skall hyra istället för att skära er nästa gång ni behöver känna smärta för att störa ut generaliserad ångest.

Konsumtionspop

För kung och fosterland.
Waoouååå, wåååååå.
Som refräng får det väl gå,
för tidens tand
rår ingen på,
och detta öronsocker
är ingen Johnny the Rocker.
Tack och hej.
Nästa grej.

Don't kill baby Jesus!

DN Debatt puttrar av indignation idag. Biskopen i svenska katolska kyrkan, Anders Arborelius och den svenska pingströrelsens föreståndare Sten-Gunnar Hedin hotar att tvinga bort alliansen i nästa val om de låter utländska kvinnor göra abort i Sverige.

Som kristna är vi skyldiga att värna ... Som kristna är vi djupt oroade ... Som kristna tycker vi att det luktar hyckleri  ... Som kristna är vi trötta på den svenska självgodhet[en] ... Som kristna är vi djupt bekymrade ...


Som hobbycyniker är jag inte helt övertygad om att Sveriges kristna befolkning är lika lättmobiliserad av kyrkofrågor som den amerikanska evangeliska kyrkans medlemmar är. Eller lättlurad för att uttrycka det med ett ord. För det är ifrån USA strategin att representanter för förmodat enhetliga samhällssegment sätter press på politiker för att få igenom vissa frågor kommer. Och den evangeliska delen av befolkningen har stort inflytande där. För stort. Det nuvarande presidentskapet är ett plågsamt bevis på det. Här i Sverige verkar gesten mest patetiskt. En önskedröm. En bluff. Än så länge. 

Wikipedia

Apropå det här inlägget om Jan Kallbergs artikel i wikipedia upptäckte jag precis att någon har skrivit en wiki-artikel om banal.blogg.se.

wikipedia
(Större version)


Den var kanske en smula överdriven, och blir därför inte så långlivad.

Övertydlig parodi på Kallbergs omfattande fåfänga åsido så oroar det mig en smula att jag använder wikipedia som referens så ofta som jag gör utan att egentligen ha en aning om varifrån informationen kommer. I Kallbergs fall är det komiskt och harmlöst. Det finns dock betydligt dystrare möjligheter för mer svåridentifierade felaktigheter eller övertramp. Eller som Stephen Colbert säger om sin wikiality-teori: På wikipedia blir något sant om bara tillräckligt många håller med om att det är sant, oavsett om det verkligen är sant eller inte.

Andra bloggar om: , ,

Det vill jag

Jag vill ha globalt samförstånd och fred i världen.

Helghumor

Ett tips för den som behöver lite bisarr helghumor är att läsa Jan Kallbergs egenhändigt ihopknåpade curriculum vitae artikel om sig själv i wikipedia. Är han kanske ändå inte lite för blygsam?

o m f gDude, wtf?


Nästa bloggutmaning är att spekulera i huruvida Shatner är medveten om sångens homosexuella tema när han gör sin tolkning. Och om hans ... uhm... rytm ... är självironisk.


Oh nonono noI'm arock-it

man

a rocket
manMissa inte Stewie Griffin's version heller.

Win-win situation

Sveriges försvarsledning vill sätta in JAS i strider i Afghanistan.
"Man kan inte utesluta att man behöver använda flygunderstöd åt våra markförband" menar insatschefen Jan Jonsson, som tydligen inte anser att USAs flygvapen räcker till. Det resonemanget är iofs logiskt, eftersom USA tydligen behöver stridande svenska soldater på marken också. Och vi är ju inte den som är den längre.

Sen menar Jonsson även att det inte är fy skam att få visa upp vårat lilla flygplan för världen för att underlätta exporten av det ... åtminstone till de länder som inte använder mutor som enda urvalsprocess. Om någon känner till ett land som inte gör det får det gärna nämnas i kommentarfältet.

PR-tänket är dock inte så dåligt som man först kan tro. Det gäller att vara med de stora grabbarna och leka. Då slänger de kanske åt en lite handelsslamsor, som när man kastar lite blodigt kött till en servil jycke som slickar ens fötter. Sen får vi ju inte glömma att ju fler stridande trupper vi har i Afghanistan, desto mer ökar sannolikheten för terroristbombningar i Sverige. Det är inte heller så dåligt som det kanske låter.

Övervakningen av medborgarna detta hot tarvar är en miljardindustri. Visserligen blir den skattefinansierad, men det finns ju inget som säger att den inte kan privatiseras när den är implementerad. Har vi dessutom tur så försvinner Stureplan och dess stekare i ett glammigt eldklot. Vi kan helt enkelt inte förlora på det här.

BANAL BLOGGUTMANING!

D E N
B A N A L A
B L O G G U T M A N I N G E N

som kom av sigJag hade tänkt lämna mitt bidrag till att göra internet till en odräglig plats genom att instigera en bloggutmaning. Alla som kommer hit skulle få lista vilka böcker de tänker (eller vill) köpa på bokrean nästa vecka. Okej, kanske inte alla. Jag ser på domänerna att det finns några som aldrig skulle erkänna att de har varit här. Men de andra skulle jag göra livet jobbigare för en stund.

Fast man kan ju inte bara slänga ut en bloggutmaning utan att själv ta sig an den. Och sanningen är den att det inte finns en enda bok i årets kataloger som jag vill köpa. Några har jag ju läst redan så de går bort.  Sen behöver jag egentligen inte fler dammsamlare. På sätt och vis är jag en själv. Jag är alltså mycket fäst vid biblioteket. Det blir med andra ord ingen bloggutmaning. SÅ SKIT I DET DÅ! Eller skriv något om vilka böcker du inte tänker köpa om du är masochistiskt lagd.

Jahaja

Unga. Framgångsrika. Och hett villebråd för företagen. Kolla vilken plats du (borde) ligga på! Jag noterar att Quetzala "listan" Blanco har börjat jobba på ekonominyheterna.se


Inne:
101 unga framgångsrika villebråd

Ute:
Du

Utmaningar

Expressens ledare tycker att Leijonborgs debattartikel var alldeles utmärkt och uppmanade alla harhjärtade att huka sig i bänkarna. Det förstod jag inte riktigt. Själv tycker jag inte att Leijonborg går långt nog. Eftersom alla gymnasieelever uppenbarligen slösar bort sin tid med vinkunskap, manikyr och äventyr finns det gott om utrymme för att ställa ännu hårdare prestationskrav än debattartikeln föreslår. För kom ihåg, kunskapsbredd är en förutsättning för fördjupning. Ju fler språk man tvingar ungarna att läsa, desto bättre blir de på varje språk. Det är det enda sättet att förbättra förutsättningarna för dem att ta till sig högre utbildning.  Så istället för att synka undervisningarna på gymnasie och högskola, där en del flummare skulle kunna hävda att problemet ligger, så bör vi lägga sten på börda för ungjävlarna så att de vet att de lever. Och ju tidigare man kan ge dem prestationsångest och ersätta den naturliga inlärningslusten med tvångsmedel, desto bättre blir soppan. Det enda som saknas är förebilder. Så Lars Leijonborg, Ann-Charlotte Marteus och alla andra kravkramare, visa hur breda och djupa ni är. För ni vill väl inte ge intrycket att globaliseringens utmaningar bara skall mötas av de som ser ut som myror långt uppifrån det ideologiska elfenbenstorn där ni sitter?

Dagens citat

Niklas Svenssons politikerbloggen skriver om att Filippa Reinfeldt inte gick hem på ett möte med Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Någon som verkar ha varit närvarande kommenterar det:


Det bästa under hela mötet var när Filippas sa att det ENBART handlade om omfördelning av resurser. Vilka resurser menar du Filippa? Du måste ge barnsjukvården resurser INNAN du kan säga att den ska omfördelas. Eller är det omfördelningen av skattebetalarnas pengar som ska omfördelas. Skattemedel ska gå till hushållashjälp för dig och Fredrik så ni slipper plocka ur disken i Sagerska istället för till svårt sjuka ibland döende barn. Om det är den omfördelningen du menar så förstår vi och alla andra allting klarare.


Ouch!

Burn!

PR-Hindenburg!

Hånchock!

Kravmärkt minister

Utbildningsminister Leijonborg vill indirekt öka språkkraven i skolorna så att framtida generationer kan möta globaliseringsutmaningen på fler än två språk. Han vet vad han pratar om när han konstaterar att det är viktigt att kunna tala fler språk. Själv hanterar han åtminstone fem: svenska, engelska, politikertunga, maktspråk och populismsvenska.Edit:
Enligt Purgatid kan Lars Leijonborg inte tala engelska, utan använder sig av "något skumt fonetiskt blandspråk. typ som att prata Leet i rapform". Men fyra språk är inte dåligt det!


Naturskog

britney

För några år sedan var relationer det vanligaste problemet för collegeungdomar i USA. Nu är det ångest, depressioner och missbruk. Svenskan skriver om Hara Mastroff Maranos bok A nation of wimps, som driver tesen att överambitiösa föräldrar som har för mycket kontroll över sina barns liv lämnar dem oförmögna att klara sig själva. Ja men vadå? Man kan väl för fasen inte lämna över barnens utveckling på barnen själva!? Skall man lita på att naturen tar barnen dit man vill? Hur ineffektivt är det!? Naturen vet inte vilken den rakaste linjen till ett advokatkontor på Manhattan är. Eller förstaplatsen på Billboard för den delen. Det gör föräldrar. Naturen är smutsig och äcklig och vi har gjort vårt bästa för att lämna den bakom oss. Vi bor faktiskt i hus nu, och vi föredrar att ha bonsaiträd på display.


Shieet
Kom årets bästa låt redan i januari? Jag hade i alla fall aldrig på tusen år tippat på att den skulle komma från Slayer. Här satt man och trodde att man lämnat headbangingen långt bakom sig, och så överfalls man praktiskt taget från döda vinkeln av en monsterlåt som Eyes of the insane. Man hade inte en chans att värja sig. Regression, thy name is 2007.

to finance my vetteJag kan inte få den här ur huvudet. Fan ta dig joel!

Dessa forskares boning

Vad är det som är så farligt med dessa resultat beträffande vår biologi, frågar Annica Dahlström i sin replik till kvartetten som sågade henne häromdagen. Svaret är att det inte är resultaten som kritiseras. Det är Dahlströms tolkning av data som är oärlig. Det finns uppenbarligen biologiska skillnader mellan män och kvinnor och mellan individer av samma kön. Men det går inte att göra generaliserade konstateranden som Dahlström har gjort. Det finns en hel del forskare som har en politisk agenda som de anpassar resultaten från sin forskning efter. Dahlström är en sån forskare. Men hon är inte ensam om att vara det. Skillnaden mellan henne och datafifflande biofeminister är att de senare inte får samma massmediala genomslag. Så varför uppmärksammas inte de senares fantasyforskning på samma sätt som Dahlströms? Varför är massmedias idiotfilter så selektivt?

Varför har vi inte lärt oss läxan från det förra århundradet vad politiserad biologisk forskning kring människor har för hemvist?


Härmapor

Liberala Ungdomsförbundet ä väl ännå enna banala härmapor (hittat via Gudmundson).

Vad skulle de säga om jag till exempel började ta mig in på sossarnas interna nätverk och vittja information utan att ge dem credit för det?Snort

Ja men för fa-aan! Tolvåringar missbrukar kokain i skolan! På min tid räckte fan inte veckopengen ens till mellanöl! Och vi kunde ha tråkigt utan knark! Vad är det för fel på boffpåsar i skogen? Eller att skriva meningslösa blogginlägg?
Så ser du om ditt barn har blivit tonåring.
(Klippt från Expressen i en samhällsgärningsanda)

 • Otillgänglig. Den gamla förtroligheten försvinner.

 • Nya och okända kompisar.

 • Alltid på väg ut.

 • Det lånas eller försvinner pengar. Prylar säljs.

 • Kommer ofta hem mycket sent. Ibland borta hela nätter.

 • Ljuger om tid, plats och situationer. Hör inte av sig.

 • Labilt och grinigt humör.

 • Föraktfull inställning till gamla kompisar, intressen, familj och skola.

 • Skolk.

 • Skola, polis, fritidsgård eller andra föräldrar hör av sig med misstankar.

 • Sover oroligt och har ofta mardrömmar.

 • Törst och hosta.

 • Slö och deprimerad.

 • Min korta bloggfrånvaro

  Det har inte blivit några inlägg idag. Förklaringen är att jag har haft ont i magen ett tag, så jag gick till en läkare jag känner. Hon sa att det med största säkerhet var akut blindtarmsinflammation och att jag behövde läggas in omedelbart. Det tyckte jag var lite drastiskt, så jag tackade för hjälpen och gick till en annan läkare jag känner. Han gav mig samma svar. Men de förstår inte vilka ekonomiska värden som går förlorade om jag sjukskriver mig utan att vara absolut säker på att jag kommer att dö om jag inte gör det. Man kan ju för fan inte bara chansa när det gäller så viktiga saker! Så jag gick vidare till alla mina 99 läkarvänner som alla sa samma sak. Då gav jag upp och gick till företagshälsovården.

  Där sa de att det förmodligen berodde på att jag oroade mig för magsmärtorna. Om jag tänker på något annat så går det nog över. Den första läkaren jag besökte sa att företagsläkaren på mitt företag har betalt för att minimera sjukfrånvaron utan hänsyn till det faktiska hälsoläget, och att jag borde lyssna på de andra läkarna, som inte bara var i 99-procentig majoritet, utan även opartiska. Men jag blev arg när jag fick höra ad hominem-angrepp och skrek tillbaka att bara för att företagsläkarna tjänar tre gånger så mycket som de andra läkarna för att hålla igång produktionen så behöver det inte betyda att de har fel! Inte ens om de är i så våldsam minoritet! Så nu sitter jag här och väntar på att problemen skall försvinna. Under tiden är det business as usual.


  Andra bloggar om:

  A very convenient truth  Sarah Silverman, A very convenient truth  pfzst

  tv


  Innan teven gick sönder och jag blev fri kunde jag ofta få samma känsla.
  Mestadels under reklamavbrott.  idiotbruset

  Annica Dahlströms könsbiologi, som får kristdemokraterna att framstå som grupp8, sågas med emfas på DN debatt. Mot bakgrund av påståenden som att pappor är skadliga för sina barn för att de saknar fingertoppskänsla är det inte helt oväntat att kejsarinnan spritt språngande toknaken.

  Det som fortfarande fascinerar mig med Dahlström är det faktum att hon blev så uppmärksammad. Och det gäller inte bara henne. Det händer hela tiden med alla möjliga olika temata, som ändå har det gemensamt att de är korkade och egentligen inte förtjänar en andra tanke.

  Jag förstår inte varför nonsens, trams och absurda ställningstaganden ständigt lyfts fram i offentligt fokus och skapar debatt. Kanske är vi så uttråkade av verkligheten att vi inte kan låta bli att förföras av sagor. Varför kan vi inte bara ignorera skiten och fokusera på relevanta saker? Sålla hårdare. Våga vägra idiotbruset.


  Andra bloggar om:

  Proffslögnarna bland oss


  Känns tillvägagångssättet igen från närmare håll?

  Andra bloggar om: , ,

  Paxman

  BBC Newsnights Jeremy Paxman är en småsur skeptiker till allt (verkar det som)

  ...och vi borde klona honom

  , ,  ,

  Andra bloggar om: ,

  Dexter

  dexterdahmer

  Det är förresten knappast en slump att Michael C. Hall spelar styckmördaren Dexter.

  Det finns nästan yrselframkallande många lager av beskhet och ironier i Dexter. En sak som är både intressant och djupt störande är att protagonisten i serien inte bara är en (välanpassad) psykopatisk mördarmaskin, utan även en representant för samhället. Hans adoptivfar (som var polis) såg vem han var när han var liten och valde att ge pojken en etik som endast tillåter honom att mörda mördare.

  En vinkel på det är att den etiken är resonant med det nuvarande presidentskapets raison d'être att t.ex. invadera Irak när alla andra motiv har förfäktats som förfalskade. "Är det rätt eller fel att ta saken i egna händer, att överträda vanliga föreställningar om justis och döda en massmördare?" Det är nog inte heller en slump.

  Dexter kan delvis läsas som en projektion av konflikter i amerikanska självbilder. I alla fall under den nuvarande regimen. För det är absolut inte en slump att Cody kommer in i bild, bärandes en Bushmask under Dexters inre monolog om att vara ett monster i det fjärde avsnittet.  Ta nu inte detta på fel sätt. Dexter är först och främst underhållning avsedd att locka tittare att prenumerera på Showtime. (I Sverige går serien på Canal+). Vi älskar att bli underhållna av poliser och mördare på tv och det är viktigt för producenterna att hitta nya vinklar på uttjatade koncept. Det är huvudorsaken till att Dexter produceras. Det jag pratar om ligger och skvalpar som flaskpost i den insjö som är tv-business. Det är en mycket liten del av helheten, samtidigt som den säger en hel del, mestadels obehagliga saker.  Andra bloggar om: , , ,

  The inaudible and noiseless foot of Time

  Okej för att Julie Benz som spelar Rita Bennett i Dexter även spelade den odödliga supervampyren Darla (som ändå dog minst fyra gånger) i Buffy och Angel. Det stod i manus att hon var 25 år för evigt. Men en del människor åldras fanemej inte på riktigt... eller i alla fall knappt alls. Det är sjutton år mellan bilderna.


  TFF

  Angela Alvarado i Woman in Chains - Tears for Fears, 1989 (Youtube)
  dexter

  Angela Alvarado som Nina Batista i Dexter, 2006.

  The sins of Freck

  Och på tal om att driva med objektivister, i november citerade jag Philip K Dicks A scanner darkly, och bifogade länk till en plats där man kan höra författaren själv läsa passagen ur sin bok.

  Här är samma stycke, visualiserat i Richard Linklaters (inte helt hundraprocentiga) film.  Vill du veta mer om Ayn Rand? Gå till http://www.timbro.se/rand/om_ayn_rand.asp


  Andra bloggar om: , , ,

  Fountainheaded

  I The Daily Shows Crossing Over-segment den tolfte februari utför Stephen Colbert ett lustmord på objektivismen - Ayn Rands radikalt individualistiska filosofi. Jag gapflabbar varje gång. Om youtube har tagit bort videon går den med lite bök att se på comedy centrals motherload, där klippet har titeln fountainheaded. Det går inte att bädda in comedy centrals utbud i blogg.se
  När jag letade efter klippet hittade jag lite reaktioner från objektivister på nätet. De är nästan lika roliga....

  Signaturen Thinker skrev
  I wasn't amused. In fact, I think i'll stop watching both shows now.


  Signaturen LaszloWalrus skrev
  I've heard a similar report from other Objectivists.


  Thinker fortsatte
  Colbert is viewed as sort of the ultra-right wing guy so i'm afraid people would lump Rand in with people of like Colbert potrays, who also have problems with atheists, evolution taught in schools etc etc...


  LaszloWalrus fortsatte

  While I have found much of what Stewart and Colbert have done to be funny, they are often too snide for my taste, and I did not care for their mocking Objectivism at all.


  Skippy McTogostein avrundade
  Now that I've seen the whole clip, I see what you mean. (I did chuckle at it a little...) Someone tried to use that clip against me, saying that it points out how ridiculous Objectivism is. They used the 'sharing a cookie' line as their example. He then proceeded to tell me that if everyone acted in their own self interest society wouldn't exist and nothing would ever get done. People need each other to survive. Blah, blah blah...  Vill du veta mer om Ayn Rand? Gå till http://www.timbro.se/rand/om_ayn_rand.asp  Andra bloggar om: , , ,

  rekord!

  Enligt blogg.se:s statistik blev det besöksrekord igår. Det var roligt! Enligt google analytics var gårdagen inte det minsta spektakulär. Min magkänsla säger att blogg.se har rätt. Jag lyssnar så länge man säger vad jag vill höra: Det jag redan vet med magen. Så nu går pommackorkarna i taket. Rekordfest!

  små människor

  Bloggaren cleopethra berättar om hur någon skrev ett anonymt brev till försäkringskassan och ljög om henne. Det är så ruttet, så uselt och fegt att jag inte vet vad jag skall säga om det, mer än att undra hur såna människor klarar av att leva med sig själva.

  Skreeeech!

  Ni vet ljudet av nya kritor på en blackboard? Eller att dra naglarna över den? Så beskriver en av kommentarerna på youtube försöket till att producera en konservativ The Daily Show. Jag kommer inte på någon bättre liknelse. Det här är så dåligt att det gör ont i själen.
  (Tips från Joel)

  Dekorum

  Aftonbladet har nu skrivit i klartext vad Sydsvenskan antydde: Johanna Sällström tog sitt liv.

  En del har reagerat kraftigt på att rapporteringen har varit för finkänslig när den har uteslutit orsaken till hennes bortgång. Det har bloggats om att ingen blir lyckligare av att undanhålla informationen och att dottern inte får sin mamma tillbaka om man gör det, och så vidare. Det reagerar jag på.

  Jag vill vända på frågan. Vem blir lyckligare av att få veta att hon begick självmord, hur hon bar sig åt och vad hon hade för diagnoser? Har inte kända personer rätt till någon privatsfär alls innan de anhöriga själva väljer att prata om det? Måste man tvinga på dem en skärskådning av olika samhällsaspekter av självspillan? Vad vill ni egentligen? Måste händelsen belysas i detalj på löpet, framsidan och sidorna 18,19,20,21,22,23,24,25,26... innan ni är nöjda? Respekt är inte censur.

  Hittills har det här dödsfallet behandlats med förvånansvärd värdighet, och jag hoppas verkligen att det fortsätter på det viset. De som har problem med att massmedier beter sig värdigt när människor har sorg har jag en särskilt brännande uppmaning till.
  Andra bloggar om: , , ,

  Sällström

  Johanna Sällströms bortgång. Jag hade inte tänkt skriva något om det för att det vore så futtigt. Det är så fruktansvärt, outsägligt sorgligt, speciellt för hennes lilla dotter som förlorade sin mamma. Men Sydsvenskan antyder att hon begick självmord. När man ser hennes ögon på alla pressbilder som har snurrat runt i media nu är det kanske inte så överraskande ... som att kvällstidningarna inte har vältrat sig i hennes olycka som de brukar göra under dylika omständigheter. Men det är väl bara en tidsfråga. Jag minns särskilt hur en av dem skrev om hur ovärdigt Micke Dubois slut var, samtidigt som de benämnde honom Svullo på löpet. Jag ser inte fram emot den närmaste tidens skriverier.
  Andra bloggar om: ,

  Alla hjärtans dag

  hjarta

  Idag när vi firar  en så särpräglat svensk högtid som alla hjärtans dag
  får vi inte glömma bort att den kan kännas väldigt jobbig
  för de som inte är katoliker
  eller har några hjärtan

  Dagens Citat

  Vi frågade FRA om det finns något bra sätt att hindra att mail tar en lång eller kort sväng utomlands, där de kan bli avlyssnade av FRA eller utländsk underrättelsetjänst:

  - Nej, i praktiken knappast för privatpersoner, svarar överdirektör Anders Wik på FRA. Han tillägger att det kanske finns vissa möjligheter att förbättra säkerheten för företag och motsvarande som till exempel har egna servrar för e-post och DNS.

  Anders Wik hänvisar också till FRA:s hemsida www.fra.se som ger myndighetens syn på dessa frågor.

  Han har också ett kortfattat svar på hur man bäst skyddar sin e-post mot avlyssning.

  - Ett gott krypteringsskydd.  från idg säkerhet

  spionage i en liten ask

  Beatrice Ask oroas inte av det på alla sätt makabra avlyssningsförslaget. När svenskan pratar med henne gör hon lite mer än upprepar upphovsmännens nonsensiska mantra om att det bara är utlandstrafik som skall avlyssnas och att den personliga integriteten skall garanteras av regelverk.

  Jag å andra sidan oroas hemskt mycket av att justitieministern inte verkar lyssna på någon annan än de som vill förvandla landet till ett turboDDR. Jag oroas över att det verkar bli vanligare med lagstiftning, ensidigt baserad på intressegruppers partsinlagor. Jag oroas över justitieministerns tydligen bristande tekniska insikt och strukturella klarsyn, och jag oroas över hennes frapperande ovilja att göra något åt sina brister. Om det nu är på det viset.

  För om hon trots allt fortfarande ser hoten med övervakningen, som hon gjorde när det hemska men ändå långt mindre integritetskränkande trafikdatalagringsförslagen kom från (S)...

  Beatrice Ask (m) har problem med lagring av data om folks beteende på Internet,
  speciellt information om vilka webbar de besöker, och ser en stor skillnad
  mot att få veta vilket telefonnummer som har ringt vilket nummer, som i telefonifallet.
  ”Men vad som nu kommer med tekniken är att man på det här sättet också lagrar vad
  folk har läst, tittat på och eventuellt kommunicerat, och det är inte lika självklart. Det
  är de här invändningarna som kan komma.”. Hon förklarar också att moderaterna
  är mot att lagra mer än man gör i Sverige redan.

  Marschen mot Bodströmsamhället, sid 19 (via FF&F)  ...så kan man verkligen börja undra vem som egentligen styr det här landet.

   

   


  det blåser på månen

  Jag måste erkänna - jag förstår inte exakt vad byggnads och staten har gjort, eller varför. Det hamnade i alla fall i europadomstolen. Vad jag kan utläsa har det något med oorganiserade byggarbetare och utkrävda arvoden för tjänster de inte har bett om.  Konsekvensen är i alla fall att staten måste betala €5000 till varje byggjobbare. Det hela känns väldigt diffust. Så jag skall sätta mig ner och granska turerna i ärendet. Sen skickar jag en faktura på mitt granskningsarvode till byggnads, trots att de inte har bett mig att granska något. Byggnads Hans Tilly menar att det är okej att ta ut ett granskningsarvode från oorganiserade byggjobbare, så jag hoppas att det här också går igenom.

  Nu blir det en del copy&paste

  I sin oförtrutna kamp för frihet har Frederick Federley tillsammans med Dominika Peczynski lagt ett bud på Wild n' Fresh, med syfte att driva den vidare som tidigare - dvs utan kollektivavtal. That's right, they're gonna stick it to the man! Man får ju hoppas att de inte behöver lägga väldigt mycket egna pengar i projektet, utan att Svenskt Näringsliv, eller någon av dess opinionsbildande underorganisationer tar sitt ansvar och delfinansierar om kostnaderna rusar iväg. För det är en nobel kamp för frihet, en kamp mot fackets förslavande bojor. Så nobel är denna kamp att jag inte kan låta bli att brista ut i sång till stöd för dem!

  Upp trälar uti alla stater,
  Som facket bojor lagt uppå.
  Det dånar ut i rättens krater,
  snart skall utbrottets timma slå!
  Störtas skall det gamla snart i gruset,
  slav stig upp för att slå dig fri!
  Från mörkret stiga vi mot ljuset,
  från intet allt vi vilja bli!

  Upp till kamp emot kvalen,
  sista striden det är,
  ty Internationalen åt alla lycka bär!  LEVE FRIHETEN!

  No 88a, Cranium af jude
  Levin Dombrowsky begick 1879 självmord i Lunds häkte. Hans kvarlevor togs om hand av den numer nedlagda anatomiska institutionen i Lund, där de sedermera har använts för rasbiologisk forskning.

  Efter många turer bestämde 2005 rektorn på Lunds universitet, Göran Bexell att kraniet skulle överlämnas till judiska församlingen i Malmö för begravning. För detta JO-anmäldes han av osteologiprofessorn Elisabeth Iregren och juridikstudenten Niklas Selberg.


  När Levin Dombrowsky som sjuttonåring kom till Sverige från Polen 1871 var han en skötsam ung man. Han fick 1874 en anställning på ett pappersbruk i Munkedal, där han uppskattades för sin flit, och befordrades flera gånger. Sen gick allt fel.

  Först ville arbetsgivaren sänka hans lön med 25%, vilket fick Dombrowsky att säga upp sig. Sen dömdes han till fyra månaders fängelse för stöld. Efter fängelsetiden sökte han sig till ett nytt liv i Skåne, där han återigen greps, misstänkt för stöld från en handelsman i Lund. Bevisen mot honom var starka, men innan rättegången kom igång, den 25:e september 1879 hängde han sig i sin cell.

  Trots att hans bror bodde i Sverige lämnades kvarlevorna av någon anledning inte ut till honom. Istället överlämnades kroppen till anatomiska institutionen i Lund. Där ingick hans kranium i en samling som bland annat använts till rasbiologisk forskning.

  När kraniet ställdes ut på Kulturen 2001 i samband med en utställning om rasbiologi i Sverige krävde judiska församlingen i Malmö att Dombrowskys kvarlevor skulle överlämnas till dem för begravning, vilket alltså skedde fyra år senare. Den 27:e april 2005 begravdes Levin Dombrowsky i Malmö.

  De som JO-anmälde Bexell menar att han olovligen förfogat över statlig egendom. Iregren gick så långt som att säga att hon hoppades att Bexell skulle prickas för detta eftersom det kan ha konsekvenser för framtida forskning. Bexell menade att det inte var ett problem eftersom det handlade om en namngiven person vars kvarlevor skulle omhändertas på ett värdigt sätt.

  Och så igår kom beslutet från JO. Det fastslogs att Levin Dombrowskys kvarlevor var statligt lösöre och att Göran Bexell inte hade rätt att lämna ut dem. Ett sådant beslut kan bara fattas av regeringen. Däremot hade han haft rätt att sälja eller byta bort lös egendom som "inte längre behövs för statens verksamhet eller har blivit obrukbar".
  Jag kacklar ur mig den här sammanfattningen för att få möjligheten att uttrycka är att det inte finns tillräckligt många paragrafryttarjurister i världen för att förklara på ett acceptabelt sätt hur en identifierad människas kvarlevor kan vara egendom. Det är nästan lika obscent som att betrakta levande människor på samma sätt.


  Visste du...

  Visste du att den medicinska termometern, en kvicksilvertermometer för att mäta kroppstemperatur, uppfanns 1867 av Sir Thomas Allbutt. Sånt får mig tyvärr att fnissa.

  Rust never sleeps

  rust

  Ett utslag av nostalgi efter Putins märkvärdigt beska kritik av USA.

  svarsnyltning

  Karolina Lassbo gillade inte Katrine Kielos korthuggna recension av Markus Anderssons porträtt av henne. Jag vet inte riktigt vad jag skall säga om hur hon har lyckats läsa Kielos text, men eftersom jag också använde Lassbos omtalade feltänk/felknappning om nazism som utgångspunkt för att såga portättet (och för säkerhets skull - helt utan syfte att brunmåla henne) tycker jag att det inte är mer än rättvist att jag citerar henne från bloggen.


  Förutom att artikeln [i Expressen] försöker antyda att jag skulle vara nazist så är jag även felciterad. Jag har aldrig sagt "Om Anderson är nationalsocialist... osv", jag har sagt att han "Absolut inte är nationalsocialist... osv" Citatet kommer från en kommentarer som jag rafsade ihop på tre sekunder i något kommentarsfält, och att det blev lite fel eftersom ordet ”negativ bemärkelse” användes i sammanhanget har jag redan förklarat för länge sen att jag ångrar och inte står för. För det finns ju knappast nationalsocialism i positiv bemärkelse.

   


  könsstympning

  Ett läsvärt inlägg från en mestadels bortglömd aspekt i debatten om den religiöst motiverade könsstympningen.

  nya författare

  Ett snapshot från knuff.

  Det är alltid roligt när teknisk utveckning lyfter fram mänsklig utveckling och  .... arrouh!?


  nya

  mein führer, i can walk

  Via IDG kan man läsa på Vnunet hur den republikanske kongressledamoten Lamar Smith inte bara vurmar för att säkra den södra gränsen mot hotet från illegala invandrare. Nu har han fått för sig att USA under namnet "safety act" skall tvinga internetoperatörer att avlyssna och lagra all eposttrafik, instant messaging (msn/icq osv) och surfvanor för alltid.

  Den internetoperatör som inte håller fullständiga register över aktiviteten på deras nätverk skall dömas till både böter och fängelse. Det kan tyckas vara lite väl hårda tag, men ni förstår, det finns tydligen kriminalitet och snusk på nätet! Banker och kreditkortsföretag har osäkra lösningar för onlinebetalningar, så därför måste alla avlyssnas.

  Inbakat i förslaget finns det dessutom ett förslag om att döma pornografer som inte sätter varningstexter på sina sajter till fängelse. Och så finns det barnpornografi på nätet! Lamar har räknat ut att man kommer åt barnpornografi genom att avveckla den privata sfären för cirka trehundramiljoner amerikaner! Tjugo års fängelse för de som köper barnpornografi över statsgränserna och $150000 i böter till internetoperatörer som har barnpornografi i nätverket. Ja! Och kom ihåg, om ni inte säger ja till att bli avlyssnade så vill ni knulla barn! Skäms på er!


  Denna text finns även här, med en extra poll (som inte går att köra på blogg.se)

  blogsome

  Jag håller på och testar mig fram i en styckad wordpressversion hos blogsome ( http://banal.blogsome.com ). Just nu känns wordpress betydligt mer som besvär än nöje, fast om någon har några tips på hur man får in google analytics där skulle jag uppskatta en förklaring. Eller till och med ett snabbt o enkelt sätt att haxxa templates.

  Criswell predicts

  Råkade av en slump få se The Ark i melodifestivalen nyss. För de som missade det kan jag säga att Ola såg ut som en Carola med smak, och tillsammans lät The Ark som ett piggt ABBA. Criswell predicts att finalen går i Sverige nästa år. Bummer.
  Andra bloggar om: ,

  Valfrihet

  Jag har ett gammalt bloggerkonto som jag inte gjort så väldigt mycket med. Jag försökte logga in på det nyss och möttes som vanligt av:


  Move your account to use the new Blogger


  We've improved Blogger in a big way! In order to take advantage of it, you'll need to complete two simple steps to upgrade your blogs.
  Tidigare har man kunnat välja att fortsätta som vanligt. Jag vill inte bli mer googlefierad än nödvändigt, så jag brukar tacka nej. Dock inte denna gång. Om man inte vill uppgradera och ta del av de stora förbättringarna ... så kan man hädanefter välja att aldrig logga in igen. Det är valfrihet.

  Quis custodiet ipsos custodes


  Lagrådet öppnade ju för generell avlyssning av telekomtrafik mot utlandet. I klartext betyder det i praktiken att alla avlyssnas för jämnan utan misstanke eller domstolsbeslut. Förslaget har "mildrats" något med ett integritetsskyddsråd sen det först dök upp, men det är bara kosmetika. Förslaget  är i princip samma övergrepp mot landet och dess befolkning som innan. Det går fortfarande mycket längre än vad Stasi någonsin kunde göra i Östtyskland. För att inte tala om hur dyrt det blir. Ingen vet hur många miljarder det kommer att kosta. Vi kommer att få en lägre levnadsstandard för att finansiera avlyssningen av oss själva.

  När till och med SÄPO flaggar för att avlyssningen går för långt, då vet man att frågan har gått överstyr. Men lagrådet struntar i kritiken i gammal god auktoritär anda. De ignorerar argument som att det är grundlagsvidrigt, främmande för svenskt statsskick, ett upplösande av den personliga integriteten och ett brott mot artikel 12 i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna.

  • Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens, ej heller angrepp på heder och anseende. Envar har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp.

  Sverige har givetvis åtagit sig att följa konventionen och I regeringsformen uttrycks det som

  • Det allmänna skall tillförsäkra män och kvinnor lika rättigheter samt värna den enskildes privatliv och familjeliv

  Hur som helst. Lagrådets symboliska justeringar av förslaget för imponerade tydligen på mechaliberalen Federley (c). Han var motståndare till förslaget när det behandlades under den socialdemokratiska regeringen. Go  figure. DN skriver Lagrådet är tydligt med att förslaget inte strider mot grundlagen. Det kan vara så att det har varit lite mer heta känslor än sanning i den tidigare debatten, säger Fredrick Federley.

  Vilken tur att lagrådet säger att förslaget inte strider mot grundlagen, när så många andra säger det motsatta. Då kan vi ju lägga ner protesterna nu och gå in i buren. Det är en märklig liberal som välkomnar totalitära bojor så länge han får ha sin plånbok i fred från samhället.

  Försvarsutskottets ordförande Ulrica Messing (s) tycker också att förslaget är bra och litar på att lagrådets hänsyn till personlig integritet är tillräcklig ... när FRA får tillstånd att bugga oss utan anledning. Även i det fallet undrar man försynt om svampsäsongen har varit god. Vad är det för elfenbenstorn de här människorna lever i egentligen? Nu lägger vi 130 miljarder på ett svenskt echelon så får vi vara med och leka med USA. Och när vi ger dem information om våra medborgare så kanske vi får exportera mer. Eller vad inbillar ni er? Vad har ni för vanföreställningar? Tror ni att ni skall krossa Al Quaida?


  När formen flyter ut och man börjar prata om knarksvampar är det helt klart dags att avrunda. Så avslutningsvis kastar jag upp en sista fråga till FRA och lagrådet om deras "säkra" systematiska avlyssning av medborgarna
  •  Om staten inte litar på sina medborgare, varför skall medborgarna lita på staten?

  Andra bloggar om: , ,

  Politiken idag

  Tyckte det kunde vara roligt att se vad man skriver om utanför världens bästaste land för en gångs skull, så här kommer några intryck från sydväst via politiken.dk
  Ett signerat handkolorerat fotografi av den danska nazimedlöparen Søren Kam skapade uppståndelse i grannlandet när det gick ut på försäljning på ebay. Den idag 85-årige Kam såg 1943 till att 500 danska judar skickades till koncentrationsläger i Tjeckoslovakien, och många tog illa vid sig när han försökte slå mynt på det. Ebay drog sedermera in auktionen eftersom man inte får sälja artefakt som främjar hat och rasism.

  Nu vänder vi blicken västerut. Stoppa den illegala invandringen. Förbjud homoäktenskap. Inför nolltolerans mot kriminalitet. Har de evangeliska republikanerna symöte? Nej, det är Ku Klux Klan som är på frammarsch igen efter några års stagnation. Republikanernas cyniska politiska manipulation av människors rädslor och fördomar (ni vet, sånt som Folkpartiet också har sysslat med de senaste åren) har lett fram till denna utveckling.

  Utrikesminister Per Stig Møller (konservative folkeparti) öppnar för danskt bistånd till Palestina nu när Hamas och Fatah har kommit överens om att bilda regering. Møller hoppas att fredsprocessen kan få nytt liv och vill medverka till att den går vidare.

  Irans president Ahmadinejad förväntas i ett tal på söndag tillkännage att Iran har tagit fram ett botemedel mot Aids. De har tydligen lyckats utveckla ett örtpreparat med nanoteknik (sic) som inte har några biverkningar. Starkt jobbat med tanke på att den officiella linjen var att Aids inte existerade i Iran för några år sedan. Sen blir det naturligtvis även en uppdatering av hur långt Iran har nått i sitt uteslutande civila urananrikningsprogram.

  Fågelinfluensasmittat kalkonkött (eller kött från influensasmittade kalkoner skall man kanske säga) kan ha kommit ut i brittiska mataffärer. Det är landets största kalkonproducent, Bernard Matthews som myndigheterna undersöker efter att utbrotten av influensan i besättningarna visat sig vara mer omfattande än man först trott.

  En av Donald Rumsfelds rådgivare, Douglas Feith, är under utredning för förfalskning av  de underrättelsedata som ledde fram till invasionen av Irak. Min gissning är att han gjorde det på eget bevåg, och att varken Rumsfeld eller president Bush hade en aaaning om vad han sysslade med. Nyheten väcker naturligtvis uppmärksamhet i Danmark, eftersom de har trupper i Irak. Här i Sverige är vi inte av någon anledning inte lika intresserade ... än i alla fall.

  Aldrig förut har dansk ligafotboll haft så många utländska spelare. Antalet har gått från 39 till 98 sen år 2000. Samtidigt rapporterar DR att Danmark aldrig tidigare har tagit emot färre flyktingar. 2006 tog Danmark emot 1095 asylsökande, vilket är 5% av antalet som togs emot under rekordåret 1995 (när inbördeskriget i Jugoslavien rasade).


  Darling


  Jag brukar bli lite skeptisk när alla plötsligt haussar en film, som alla gör nu med Darling. Men så råkade jag få syn på en bild av Michelle Meadows som spelar huvudrollen, och hajjade till. Jo, hon är toksnygg, men det var inte därför jag stannade av. Kugghjulen slirade en stund. Men sen fick jag ett professor Balthazar-ögonblick! Det är ju samma skådespelare i samma roll som i kortfilmen Jag som gick på tv för några år sen. Även den skriven och regisserad av Johan Kling förstås. Fröken Meadows och manuskriptet var de stora behållningarna från den filmen, vilket inte är att säga att den var dålig. Tvärtom! Den kommer att få mig att gå och se en svensk film på bio för första gången på flera år.

  Jävla almanackor.

  Veckans spontangarv kom när TT avslutade den här artikeln med "TT har inte lyckats nå Göran Persson för en kommentar". Nu vet de hur polisen känner sig.

  kullagulla gör stureplan  lassbo  Markus Anderssons vision av en nutida zornkulla i form av Karolina Lassbo.

  Karolina Lassbo skrev ju att Markus Andersson inte är en sådan slags nationalsocialist som man brukar syfta på, dvs i negativ bemärkelse. Tolka det hur du vill (jag har inte en aning),  men i samband med vernissagen av porträttet han målat av Lassbo kan man i alla fall konstatera att Markus Andersson inte heller är en sådan slags konstnär som man brukar syfta på, dvs i positiv begåvningsbemärkelse. Han sägs arbeta som bildlärare, vilket ger näring åt ett gammalt uttryck.


  Bild från Sofia och världen

  Global Warming

  Vad gör man om vetenskapens beskrivning av verkligheten går stick i stäv med ens ideologi eller ekonomiska intressen? Är man Stalin kan man deklarera att den aktuella vetenskapen är fascistisk och premiera annan forskning. Har man en något mindre exekutiv makt kan man göra som Stephen Colbert beskriver.

  39

  . Jag har aldrig varit särskilt imponerad eller betagen av henne. Jag struntade rent ut sagt i henne och hennes eskapader redan när hon fyllde ut H&Ms underklädesannonser. Men på något sätt som jag inte kan sätta ord på, så känns Anna Nicole Smiths bortgång som slutet på en era.


   

  Bloggpessimism

  SvD och DN länkar bloggar i anslutning till deras artiklar för att fördjupa förståelsen kring vad som skrivs och ge både tidningar och bloggar ett lyft i Sverige. Och det är väl fint ... om det nu fungerar så.

  Själv är jag pessimist och tror att förflackningen av relevant information kommer öka exponentiellt ju fler som hanterar informationsflödet ... dvs ju mer detta fenomen växer. Opinionsindustrier med några miljarder på fickan kommer inte att försitta möjligheten att utnyttja fenomenet för att styra oss. Då handlar det både om att manipulera vad vi tänker, och vad vi tänker . Det senare kan användas för att störa ut saker som vi borde prata om men blir för distraherade för att märka. Om härdade journalister och redaktörer gör det, så lär det vara en barnlek att få bloggosfären att göra det. Och ju mer den växer, desto större del av befolkningen når man.

  Det finns massor av sätt att manipulera oss på, många fler än vad en enkel banalitet som jag själv kan drömma fram. Man kan driva egna bloggar där den som skriver har i uppdrag att föra fram en viss agenda. De skapar buzz och blir i sin tur omskrivna. Det finns det redan nu en hel del exempel på i Sverige.

  Man kan lyfta fram speciella frågor, som då blir uppmärksammade på bloggportaler och därigenom ännu mer omskrivna. Det kan vara helt barocka saker, som att, säg, en banktjänsteman undersöker klimatförändringen i några timmar på internet. Sen talar han om för oss hur fel alla vetenskapliga undersökningar i frågan har, kastar bort Ockhams rakblad i extas och berättar hur det egentligen ligger till. Om något så dumt skulle ske garanterar jag att bloggosfären skulle tokbubbla av aktivitet kring det. Och det behöver inte ens vara placerat av intresseorganisationer. Man skall inte underskatta den inneboende kapaciteten hos nyttiga idioter.
   
  Man kan även plantera sanslöst dumma men lättkommunicerade catch phrases i anslutning till komplicerade frågor, som i bästa (?) fall infekterar vokabuläret hos de som utsätts för dem. Därigenom reducerar man en komplex frågeställning till en dum fras. Det får gärna vara något populistiskt trams, typ att de man bedriver lobbyverksamhet mot (i renodlat egenintresse) beter sig som sociopatiska mördare från Sicilien. Det är klatschigt. Det nappar många på, och då når man ännu längre i manipulationen.

  Man kan plantera nyheter i tidningarna som inte ens behöver stämma, men som drar igång en lavin av kommentarverksamhet eftersom vanliga bloggare inte kan förväntas utöva källkritik. Det förvärras av att bloggportalerna fungerar så att de lyfter fram vissa ämnen som bloggarna reagerar med att skriva om för att vara en del av det. Om några enstaka påpekar att det inte alls är sant spelar det ingen roll - ens om de uppmärksammas - eftersom fröet är sått och skadan är gjord.

  Ali Esbati lyfte fram en intressant artikel av Pierre Gilly om en del av problemet. Läs den, men tänk inte på höger eller vänster när du gör det. Tänk på information, var den kommer ifrån och hur den når dig. Är den objektiv, eller har den ett syfte? Vill den få dig att göra något?

  Det scenariot är vardagsmat i USA idag, och ser man det utifrån är medborgarna där rent flagrant förda bakom ljuset.  Jag vill mena att vi också är förda bakom ljuset och att nyhetsförmedlare bär ett visst ansvar för att de inte ägnar sig åt mer källkritik. De måste våga ta sig tiden att ifrågasätta det som förs vidare innan det matas ut. Vi vanliga svenssons bär också ett visst ansvar eftersom inte heller vi verkar tänka efter (i den mån vi kan förväntas göra det) innan vi propagerar (för vidare) informationsbrus och desinformation. Och den biten kommer definitivt inte att bli bättre när bloggvärlden blir en allt större del av nyhetsförmedlingen och åsiktsmaskineriet.

  Å andra sidan blir det kanske alldeles underbart, som en bal på slottet. Jag är förstås skeptisk, men i det här läget går det egentligen bara att spekulera. En del ser jättestora möjligheter utan att ha några manipulativa baktankar. Andra, som jag, är mer försiktiga. Men båda inställningarna kompletterar varandra.  Andra bloggar om: , , ,

  Blogg.se byter namn till skittjänst.se

  Blogg.se är den sämsta bloggtjänst i den del av universum vi känner till. Att säga att den är långsam räcker inte till. Blogg.se är en SI-enhet i långsamhet. Den har alltid driftsstörningar som gör att texter man har jobbat på bara försvinner. Jag vet inte hur många timmar det här satans skämtet till site har kostat mig. Det klarar inte av att bädda in video utan att stylesheeten kukar ut. Det går inte att använda normal html i stylesheeten för då kukar något annat ut. Blogger är riktigt irriterande med sin new och old blog-jävelskap. Men det är ett himmelrike av stabilitet i jämförelse med den här skiten.

  Finns det någon gratis bloggtjänst som fungerar? Blogger är inte bara enerverande, det tolkar tydligen banal som be anal och banality som b-anality också och blockerar alla försök att registrera namnen.

  Pang på!

  During the Persian Gulf war, those intelligence reports would come out: '
  Iraq: incredible weapons – incredible weapons.' 
  How do you know that? 'Uh, well ... we looked at the receipts.'

  -Bill Hicks


  Jag kom bara att tänka på den passagen när Fredrik Malm slant med tungan, eller vad det var samtidigt som amerikanska senatorer får blodstörtning över att USAs militär säljer reservdelar till bland annat stridsflygplan till länder som Kina och Iran. Jag tror det var Dick Cheney som myntade uttrycket om kriget som betalar för sig själv om Irak. Det var lite för optimistiskt. Den nya taktiken verkar ha varit att ta ut pengarna som nästa självbetalande krig skall generera i förskott... samtidigt som man slipper betala för dyr underrättelseverksamhet eftersom man redan vet hur fienden är beväpnad.

  Ta-da

  Henrik med bloggen Things that bother me klurade ut en rolig konspirationsteori om Sofia Appelgren.

  En ton att hålla

  HRFMaffian i Sverige skördar ännu ett offer.

  Men vi kommer inte att glömma dig Sofia. Den sansade kampen mot maffian går vidare, outtröttligt utkämpad av febrigt omdömesgilla bloggare som inte kommer att sluta skrika maffia ... förrän Federley hittar på ett nytt orimligt epitet för dem att härma in absurdum.

  Vem behöver resonemang och konsensus för att förändra när man kan polarisera? Vem behöver verklighetsförankring, fakta eller reson när man har en martyr att bygga sin religion kring?

  Så i den heliga Appelgrens namn, sätt foten i stigbygeln och tag din plats i sadeln. Nu drar vi ut på korståg för att krossa maffian innan någon mer faller offer för dem ... där de står, iklädda orangea västar och vägrar att hämta sopor. Död åt maffian. Länge leve den mekaniska idiotpolariseringen och vad den gör med landet.

  Andra bloggar om: , ,

  Försäkringskassefusk

  I Aftonbladet kan man läsa att en handläggare vid Försäkringskassan i Norrköping underlät att öppna försändelser med sjukintyg "med uppenbar risk för att underlaget inte skulle komma fram till socialförsäkringsnämnden före beslut".

  Kvinnan JO-anmälde Försäkringskassan, som i sin tur åtalsanmälde (sic) mannen. De är givetvis måna om att få det att framstå som om att det är ett ovanligt undantag till hur saker och ting sköts där. Men jag kan avslöja att handläggaren inte skötte sitt arbete dåligt av okunskap eller misstag. Det var medvetet fusk.

  Vi vet att detta fusk är satt i system inom Försäkringskassan, trots att vi bara har sett bevis på oegentligheter, som i en inflammatorisk anda kan framställas som fusk, i en låg procentandel i förhållande till antalet hanterade fall. Det finns kort sagt ett stort mörkertal vars konsekvenser kostar staten och individuella medborgare flera hundra miljarder kronor per år.

  Se här på min graf:

  fusk

  Övertygande, eller hur? Först häpnar man över omfattningen, sen skräms man. Hela vårt samhällsbygge hotar att rasa om vi inte kommer till rätta med fusket bland Försäkringskassans handläggare. Hårdare tag krävs, och om den sittande regeringen inte är villig att ta i med hårdhandskarna så måste vi tillsätta en ny i nästa val. En regering som inte räds för att visa landet vad stram kärlek innebär.

  För att ta fram de här siffrorna använde jag samma metod som Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg gjorde när han har upprepade gånger deklarerade att ett närmast normativt fuskbeteende råder bland de som får ersättning från Försäkringskassan. Dvs, jag har inga fakta alls som stöder mitt påstående utan slänger bara ur mig något i ett försök att infektera landets politiska diskurs och göra mig själv oundgänglig.


  Ni som har kommit hit, länka till den här posten. Skriv om den. Upprepa det jag har sagt om handläggarnas systematiska fusk. För kom ihåg, ju fler gånger innehållet upprepas, desto mer sant blir det. Precis som i fallet med Malmborgs fuskpåståenden.  Andra bloggar om: , ,

  Ny karriär

  Jag blev nyligen mer eller mindre belägrad av kundraggande livscoacher och livscoacher som ville utbilda nya livscoacher och allt var det var. Och det var då det slog mig. Jag skall byta karriär. Jag skall följa zeitgeisten och bli en ledargestalt, en personlig coach. Därefter följde en tid av planering och funderingar och nya planeringar till följd av funderingarna. Man måste ju nischa sig på något sätt för att inte försvinna i mängden. Och efter en tids förberedelser som faktiskt liknade ett montage i en amerikansk film, är jag nu redo att slå upp dörrarna till min nya, unikt nischade coachverksamhet. Så för alla som behöver det, finns nu här en tillgänglig dödscoach. Framtiden väntar.

  Långt ner i foliehatten

  En bullshit-artist träder fram och presenterar ... samma gamla försök till dimridåer som tidigare. Yada yada yada, utländsk trafik yada yada yada inte intresserade av dig yada yada yada go back to sleep. Men oavsett vad de är intresserade av så kommer de att avlyssna dig och mig. Det går inte att undvika. Det är tekniskt omöjligt att inte avlyssna alla för att få tag på den information de säger sig vilja komma åt.

  Den som sållar det insamlade materialet kan vara en tjänsteman eller en maskin, men dina privata kommunikationer kommer att finnas sparade för granskning. Och det är en kränkning av den personliga integriteten som Sverige har åtagit sig att respektera i och med undertecknandet av deklarationen för mänskliga rättigheter.

  Så Anders Wik, ta dina runkfantasier om ett svenskt echelon och informationsutbytesprogrammet med en eller flera av USAs underrättelseorganisationer (som för övrigt är i full gång sen länge) och bunta ihop dem med dina lögner om selektivitet och integritet och kör upp dem så långt att inte ens MUST hittar dem. För du och de dina har inget i ett fritt samhälle att göra. Ni kan inte stå som garanter för vår frihet när ni gör ert bästa för att reducera den.
  Andra bloggar om:

  Politiskt godkänd konst

  stalinkonst

  Entartete Kunst

  När Skarpnäcks stadsdelsnämnd drar in föreningsstödet till Södra Fot med motiveringen att evenemanget Allsång mot alliansen var politisk agitation så har de inte - tvärtemot mot vad iögonfallande många uppenbarligen imbecilla marknadsliberala bloggare tror (se kommentarerna) - lyckats konstruera historiens första praktiskt användbara definition av konst och kultur. Däremot har givit sig själva rätten att godtyckligt avgöra vad som får uttryckas i en kulturell kontext. Politiska smakdomare med andra ord.

  Nu skall man inte luras att tro att detta är något oerhört. Alliansen i Skarpnäck har i denna aspekt en hel del bröder i historien. Hitler, Stalin, Mao, Mussolini, Honecker, Ceaucescou, Hussein, Khomeini för att nämna några. Ett så fint sällskap förstår man ju att varje intelligent människa vill tillhöra.

  Troglodyta tyckare må tro att det är ett skarpt markerat steg mot en marknadsanpassad kultursektor och därigenom en god handling för en god sak. Men vägen till helvetet är stensatt med goda föresatser, och vägen som Skarpnäck har tagit in på har historiskt sett en tydlig slutstation.


  Andra bloggar om: , ,

  I, nerd

  Ooh! Ooh! Ooh! Priset på Eos 30d sjönk precis med 1000 - 1800kr så det innebär nog att Canon introducerar 40d på PMA07 i mars woot woot woot!

  navelskådning som affärsidé

  navel


  Makt fascinerar de flesta. Framför allt på Stureplan, skriver Alex Schulman när han presenterar de 20 mäktigaste på Stureplan i Aftonbladet Debatt. Jaha? De 20 mäktigaste på Stureplan alltså. I en debattartikel. I en rikstidning. Som visserligen är Aftonbladet. Men ändå. Alex har uppenbarligen inga problem med existentiell klaustrofobi. Eller så har han hittat en duktig fobibehandlande kb-terapeut. Om det senare är fallet skulle jag inte ha något emot en rekommendation, alternativt ett recept på väldigt starka droger på licens.
  Andra bloggar om:

  Reklam

  Det finns kanske en och annan som har lagt märke till att jag inte är så mycket för reklam och marknadsföring. Jag avskyr helt enkelt att utsättas för det och skulle i regel inte ha något emot en adblock-plugin till livet självt. Men inga regler utan undantag. Och för att kväva alla misstankar i lindan; jag får inte ens en trisslott för det här inlägget. Jag vill bara göra alla medvetna om en makalös ny produkt från Philips som ersätter både din dammsugare och din religion, vad den än må vara. Alla måste köpa!


  philips

  idag behöver jag en insulinspruta

  Här serveras ännu en fascinerande detalj ur mitt liv. Idag åt jag frukostflingor för första gången sen ... någonsin tror jag nästan. Min spontana reaktion på upplevelsen var: Hur i helvete kan någon låta sitt barn äta det här giftet varje morgon? Vad säger Freud om det här? Försöker föräldrar döda sina barn för att slippa konkurrensen? Vad säger Jung? Vem bryr sig om vad Jung säger? Vill du ha lite geléråttor på flingorna? Nu kan jag inte skriva mer. Jag måste få i mig mer blixtsnabba kolhydrater! Gnah gnarh gnarh!!!!!  Andra bloggar om: , ,

  RSS 2.0