Politiken idag

Tyckte det kunde vara roligt att se vad man skriver om utanför världens bästaste land för en gångs skull, så här kommer några intryck från sydväst via politiken.dk




Ett signerat handkolorerat fotografi av den danska nazimedlöparen Søren Kam skapade uppståndelse i grannlandet när det gick ut på försäljning på ebay. Den idag 85-årige Kam såg 1943 till att 500 danska judar skickades till koncentrationsläger i Tjeckoslovakien, och många tog illa vid sig när han försökte slå mynt på det. Ebay drog sedermera in auktionen eftersom man inte får sälja artefakt som främjar hat och rasism.





Nu vänder vi blicken västerut. Stoppa den illegala invandringen. Förbjud homoäktenskap. Inför nolltolerans mot kriminalitet. Har de evangeliska republikanerna symöte? Nej, det är Ku Klux Klan som är på frammarsch igen efter några års stagnation. Republikanernas cyniska politiska manipulation av människors rädslor och fördomar (ni vet, sånt som Folkpartiet också har sysslat med de senaste åren) har lett fram till denna utveckling.

Utrikesminister Per Stig Møller (konservative folkeparti) öppnar för danskt bistånd till Palestina nu när Hamas och Fatah har kommit överens om att bilda regering. Møller hoppas att fredsprocessen kan få nytt liv och vill medverka till att den går vidare.

Irans president Ahmadinejad förväntas i ett tal på söndag tillkännage att Iran har tagit fram ett botemedel mot Aids. De har tydligen lyckats utveckla ett örtpreparat med nanoteknik (sic) som inte har några biverkningar. Starkt jobbat med tanke på att den officiella linjen var att Aids inte existerade i Iran för några år sedan. Sen blir det naturligtvis även en uppdatering av hur långt Iran har nått i sitt uteslutande civila urananrikningsprogram.

Fågelinfluensasmittat kalkonkött (eller kött från influensasmittade kalkoner skall man kanske säga) kan ha kommit ut i brittiska mataffärer. Det är landets största kalkonproducent, Bernard Matthews som myndigheterna undersöker efter att utbrotten av influensan i besättningarna visat sig vara mer omfattande än man först trott.

En av Donald Rumsfelds rådgivare, Douglas Feith, är under utredning för förfalskning av  de underrättelsedata som ledde fram till invasionen av Irak. Min gissning är att han gjorde det på eget bevåg, och att varken Rumsfeld eller president Bush hade en aaaning om vad han sysslade med. Nyheten väcker naturligtvis uppmärksamhet i Danmark, eftersom de har trupper i Irak. Här i Sverige är vi inte av någon anledning inte lika intresserade ... än i alla fall.

Aldrig förut har dansk ligafotboll haft så många utländska spelare. Antalet har gått från 39 till 98 sen år 2000. Samtidigt rapporterar DR att Danmark aldrig tidigare har tagit emot färre flyktingar. 2006 tog Danmark emot 1095 asylsökande, vilket är 5% av antalet som togs emot under rekordåret 1995 (när inbördeskriget i Jugoslavien rasade).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0