Årets kommentar

Jag och 29 andra bloggare blev utmanade att lyfta fram ÅRETS KOMMENTAR, för att hedra de som lägger ner möda på att skriva något mer än 'Jag tycker du har fel' i kommentarsfältet.


Signaturen . (punkt) skrev följande på mitt inlägg om likgiltighet inför pervers politisk retorik


Jag nämnde tidigare förluster, förlust av tilltro till samhällsfunktioner, bland annat. En annan slags förlust, som är irreversibel, där vart manifest av den förlusten kommer att utgöra en egen, ny premiss, är det som sker inom en människa som förnedras, när man förgriper sig på hennes integritet och ärbarhet, i form av tvång som indirekt bygger på någon slags mindrevärdesdeklaration, eller som minst ett underkännande av individens vilja, viljestyrka, solidaritetskänsla och uppriktighet.

När jag tänker på ordet "kuva", ser jag en man, nedtvingad på sina knän, med en överhet framför, och en bödel med tillhygge bakom. Ändå känner jag att ordet passar i detta sammanhang. Säkert finns det de som påstår sig vet riskerna förenade med att skapa relationer, reglerade av ensidig rädsla, men för att ens ana de långsiktiga, samhälleliga konsekvenserna av att inte bara en, utan flera individer, inte bara ibland, utan kontinuerligt, inte bara tillåts, utan pressas att leva i självförnedring, på ren viljestyrka, under förhållanden som ständigt manar till att ifrågasätta det egna värdet som levande, tänkande människa, med beskurna handlingsalternativ och tatuerade hotbilder i pannan som molande påminnelser om de premisser som nu är dina: det kommer an på vad man lägger i begreppet medgörlighet, tror jag. Jag tror inte att detta är sättet att få sant medgörliga medborgare. Jag tror att att man, genom att drastiskt förminska en individs handlingsutrymme, bryter ned det som gör oss mänskliga, berättar för oss att vi är, och vilka vi är, vår vilja, manifesterad i våra handlingar.

Jag tror inte att någon människa kan låta bli att förstå, att ändringarna i socialförsäkringsystemet som nu börjat ta en tillräckligt klar riktning, inte kan tjäna, upprätthålla och säkra mänskliga värden. Här kan man nämligen inte befästa värden, genom att kringgå dem. Så, se till handlingarna, bedöm dem, snarare än orden bakom. Vad säger handlingarna?

Att de som utfört handlingarna inte vet, att både självbevarelsedrift och fruktan, kan avta, och för en tid, eller all framtid, upphöra.

Det man då ställs inför, som politisk ledare, är en ganska dråplig historia.
...och fick därigenom titeln årets kommentar!

Tales of the lame duck

Å kolla, Bush-administrationen arbetar på ett lagförslag som skall reglera marknaden genom att ge Federal Reserve mer makt att ingripa mot aktörer som hotar att destabilisera systemet. Dvs ett steg bort från fundamentalistisk marknadsliberalism, som tydligen inte fungerar så bra som det var tänkt *host* Bear Sterns *host* Subprime Mortgages *host*.

Ibland räcker det att konstatera något.

Ingefära


Det finns något djupt, sjukligt stört i konceptet att det finns individer som är för sjuka för att arbeta men för friska för att vara sjukskrivna. Men någonting har hänt i det här landet som gör att perversa oxymoroner kan passera obemärkt i den politiska retoriken. Mina tankar går till psykologiska försvarsmekanismer (som jag tidigare har haft en viss skepsis inför) som blockerar innebörden i begreppet. Trots att det handlar om precis alla i det här landet (utom möjligtvis riksdagsledamöter, som tycks leva i ett parallellt arbetsuniversum) verkar de flesta skjuta det ifrån sig som om att det inte handlar om dem själva.

Idag köper jag ingefära. Det sägs hjälpa mot illamående.

Nej Lisa. Eller nja.

Lisa Magnusson drar fram det gamla offerkortet i en krönika om modebloggar. Blondinbella hotar "ordningen" genom att inte vara intresserad av etablerade seriösa intressen yada yada yada yada osv trötta utslitna schablonargument för att skydda "den egna sidan".

Nej.

Nja.

Det finns väl en liten del av det någonstans. Men det finns fler och viktigare aspekter av det som blondinbella har fått agera taleskvinna för.

1. Uppluckring av marknadsföringslagen där reklam och marknadsföring plötsligt kan maskeras som redaktionellt material.

2. I förlängningen urholkar det förtroendet för speciellt bloggar när det inte går att skilja information från desinformation och ren reklam när avsändaren är medvetet dold.

3. I ett annat scenario påverkas en uppluckring av marknadsföringslagen möjligheten att lita på någon information överhuvudtaget. Speciellt så i tidningar, som tex Aftonbladet.

4. Blondinbella seglar under falsk flagg. Hon är taleskvinna för en pr-industri, inte en privatbloggare. Det går inte att jämföra hennes företagsverksamhet med Engla eller vanliga tjejers modebloggsambitioner, även om en del av dem också tjänar pengar på verksamheten.

5. "Modebloggandet" som företeelse (skilt från fenomenet blondinbella) är bara ett "hot" mot informationsetablissemanget genom sin omfattning och genom indexeringssiternas oförmåga att sortera bort bruset. Det börjar likna en biblisk gräshoppeinvasion där allt som syns är modebloggar, modebloggar och modebloggar... ofta med SEO-verksamheter i form av små sponsrade "tävlingar".

6. Att vi är många som tycker att de är identiska till innehåll och i princip meningslösa är en smakfråga av underordnad betydelse i sammanhanget. Som Purgatid skrev i kommentaren nedan, så hade det varit lika illa om vilket specialämne som helst tog över hela utrymmet.


I mina ögon ser Tobias Perssons debattartikel ut som en generationsstorm i ett vattenglas. Dagens ungdom är fördärvad och de borde uppföra sig som vi gjorde på min tid. Han hade passat bättre bland mupparna som Svenskan envisas att ge utrymme åt. Fast som gammal rallare (om jag inte har missförstått honom) hade han väl varit en katt bland hermelinerna där.

Dagens misstag

I en debattartikel i dagens Expressen förfärar sig en komiker (?) över ytligheten, meningslösheten, levnadsslöseriet och ett bakomliggande självdestruktivt beteende hos den kvinnliga delen hos dagens ungdom som sysslar med "modebloggande".

Big mistake.

Nu dröjer det inte många sekunder innan han blir brännmärkt som patriarkal kvinnohatare som förtrycker unga tjejers individualism och sökande efter lyckan i boobjobs och handväskor med härskartekniker. Han blir säkert bespottad som bakåtsträvande blogghatare också. Och säkert som kommunist, för att han antyder att han inte gillar sms-lån heller. Den offentliga debatten ligger på den nivån i det här landet.Själv stör jag mig bara på att "modebloggarna" tar upp så mycket värdefullt mediautrymme med sina konkretiseringar av intigheten. Jag vet inte om någon verkligen tar sms-lån för att köpa en handväska, men om så verkligen är fallet - fine. Har de inte lyckats lära sig hushållning av föräldrar och skola så kommer väl kronofogden att ge dem en hint. Man kan inte skydda folk från sin egen dumhet.

Men man kan filtrera bort skiten så att det som har lite mer substans inte drunknar i idiotbruset.

Dagens asgarvDagens asgarv kommer från Dick Erixons verklighetsuppfattning. När massmedierna blåser upp att ivriga bävrar lyfter mer än en lön tycker han att de är vänsterorienterade för att de inte lyfter fram Mona Sahlins ekonomiska situation.

"TV4 agerar som alla andra vänstermedier ? man mäter borgerliga politiker efter en helt annan och strängare måttstock än vänsterpolitiker som ständigt slipper undan." (Dick Erixon)


En bild säger mer än tusen ord.

image401

Om käre Dick lider av någon form av senildemens eller något annat som kan påverka minnet vill jag dock be om ursäkt för mitt asgarv. Det är så absurt att påstå att Mona Sahlin (som jag för övrigt inte är överdrivet förtjust i) mäts med en givmildare måttstock än andra politiker att man måste överväga möjligheten att det är Dick som skriver Badlandshyenabloggen.

Hade det varit en debattartikel hade inlägget vunnit en nominering till Dummast 2008.

The anger dollar is huge in times of recession.

Hade han inte dött av cancer -94 hade han dött av stroke när dubya blev president.

Eldvatten
Idag (22:a mars) är det world water day, vilket gör det en smula apropos att posta ett klipp med en hobbyuppfinnare som råkade hitta en metod att elda saltvatten när han letade efter ett sätt att döda tumörer (via the colbert report).

Kolla in reaktionerna på forskarna som studerat metoden!

En sak som störde mig

Institutionaliserad stöld och maktmissbruk. vilken form det än tar, gör mig alltid lika varm om hjärtat. Åtnjuta allmänhetens förtroende? Inte den här delen av allmänheten i alla fall...
...med reservation för att informationen i artikeln är knapphändig.

Fel låt vann

image400


Det har tydligen varit melodifestival i helgen, och av reaktionerna att döma vann fel låt...

Dags att byta strategi?

image399
Jag har fått en och annan gliring om min tilltagande avsky inför reklam genom åren... och även om intensiteten i mitt reklammotstånd kanske är extrem idag så är jag tydligen inte ensam om att tycka illa om den :)

dagsläge


Dagens fråga

Är vi för dumma för att få information om var maten kommer ifrån och hur den produceras, eller är säljarna rädda för kostnaden det innebär att behöva anpassa sig till medvetna konsumenter som väljer bort varor som de finner oetiska på ett eller annat sätt?

Jag tycker det känns som en befogad fråga när Svenskt näringsliv via Timbro sponsrar ett hitjob mot Fair Trade (som alla nyliberaler som övertygat följer pengaspåret från centerpartiets tidningsförsäljning såklart upprepar in absurdum). Huvudpoängen är att om man som konsument väljer att handla rättvisemärkt och ge bönderna i tredje världen en skälig ersättning och dräglig arbetsmiljö så är man illojal mot de som knappt tjänar något alls och i värsta fall förgiftas av sitt jobb. Om man väljer att betala mer för varorna för att sova bättre eller nåt sånt så försämrar man tydligen konkurrenskraften för pseudoslavarbetarna så att de förlorar sina jobb i slutänden. Därför är det osolidariskt att vara solidarisk.

Så, är vi för dumma för att veta något om vår mat, eller är vi för farliga för etablissemanget när vi agerar som individer? Liberal diskurs, eller unken företagsprotektionism?

Across the Universe

Jag såg Across the Universe (2007) och kände ett starkt behov att skriva en kort recension för att vägleda andra som eventuellt överväger att se den. Väldigt kort recension faktiskt. Tre ord borde räcka för att fånga essensen av filmen:


Sämre än Transformers.

Ha ha ha

Eliot Spitzer, som fastnade i en lyxprostitutionshärva (se posten nedan), blev först misstänkt för korruption efter några ovanliga banköverföringar. Han fick då sina aktiviteter spårade och sin telefon avlyssnad med stöd av en ganska ny lag som ger polisen rätt att genomföra sådana aktiviteter mycket friare än tidigare. En lag som .... håll i er ... Eliot Spitzer drev igenom i sin iver att bekämpa brottslighet. How does it make you feel, som det sjöngs en gång i tiden?

Alla har något att dölja, utom jag och min apa.

Så, hur länge dröjer det innan tex Bodström hamnar högst upp på skampålen när hans övervakningssamhälle har slagit igen burdörren bakom oss? Den som själv har nåt att dölja ropar på förstärkt polis, som det sjöngs en tredje gång i tiden.

Hi hi hi

Find more videos like this on www.truveo.com.

Den demokratiske superdelegaten, New Yorks Guvernör Eliot Spitzer har tydligen köpebonkat när han slutade sätta åt ekobrottslingar på Wall Street och jaga Maffian som distriktsåklagare. Vilket svek alltså, och så typiskt demokrater. Högt placerade republikaner hittas aldrig i tvivelaktiga kvinnoaffärer. (De homofobiska republikanerna hittas alltid i armarna på en man).

Som synes i klippet från The Colbert Report är Spitzer Clinton-anhängare, så det var ju ett vältajmat skandalbreak för Obamakampanjen, nu när Clinton flåsar honom i hasorna.

Egentligen skriver jag bara om detta för att det ser ut som om att jag kan bädda in video från Comedy Central nu!

Klick!

image398En framsida på knuff, en artikel i Aftonbladet och en bloggpost hos Isabella och man får intrycket att en mänsklig rättighet har blivit en mänsklig plikt.

KA-DISH!

Not för den som behöver:
"Ligga" (inte "ligga med") håller på att ersätta "knulla" i talspråk.

reklam ftlRåkade lägga märke till att E24s illustratör till artikeln om världens mäktigaste bloggar använder noscript (och gissningsvis adblocker) för att slippa se på reklam.


Dagens siffra


Dagens siffra är en fraktion

5/9


Så många av bloggposterna som länkas på knuffs framsida är "tävlingar" där man kan vinna något litet om man placerar inlägget på knuffs framsida genom att länka till det. 


I tekniska sammanhang kallas motsatsen till information för brus.

In your face

Se där, nattväktarliberalernas och medlöparna inom försäkringskassans fuskdemagogi visar sig vara åt helvete fel när det gäller föräldrapenning och barnbidrag. Felaktiga utbetalningar är en bråkdel av vad välfärdshatarna i princip fått spekulera fritt om på löpsedlarna. Och nästan inget av det har varit medvetet fusk utan berott på missförstånd.

Vågar någon satsa pengar på att demagogerna har gissat rätt när det gäller det tydligen samhällsomstörtande sjukförsäkringsfusket?

Inte för att det lär spela någon roll i den fortsatta utvecklingen. Välfärdssamhället och tilliten det bygger på måste dö till varje pris.

Dagens quiz

image397Enligt en högljudd klick svenska liberaler måste DN Kultur läggas ner för att...


[ ] En medarbetare skrev en tveksamt formulerad mening i en artikel om islamfientliga böcker ... och i den liberala individualismens anda måste därför hela DN Kultur läggas ner.

[ ] Redaktionen har fel åsikter och måste programmeras om så att de tänker rätt eller avskedas.

[ ] Vi har ingen lokal.

[ ] Yttrandefriheten måste försvaras till varje pris när den hotas av radikala extremister... helst genom poänglösa återpubliceringar av det som provocerat dem:

Av Johan Norberg - en av de svenska debattörer som Bruce Bawer anger som sina kunskapskällor, vid sidan om Dilsa Demirbag-Sten och Mauricio Rojas - har han lärt sig att Sverige visserligen inte är en enpartistat, men väl en "enidéstat" där kryperi för islam regerar.

Av Johan Norberg - en av de svenska debattörer som Bruce Bawer anger som sina kunskapskällor, vid sidan om Dilsa Demirbag-Sten och Mauricio Rojas - har han lärt sig att Sverige visserligen inte är en enpartistat, men väl en "enidéstat" där kryperi för islam regerar.

Av Johan Norberg - en av de svenska debattörer som Bruce Bawer anger som sina kunskapskällor, vid sidan om Dilsa Demirbag-Sten och Mauricio Rojas - har han lärt sig att Sverige visserligen inte är en enpartistat, men väl en "enidéstat" där kryperi för islam regerar.

Av Johan Norberg - en av de svenska debattörer som Bruce Bawer anger som sina kunskapskällor, vid sidan om Dilsa Demirbag-Sten och Mauricio Rojas - har han lärt sig att Sverige visserligen inte är en enpartistat, men väl en "enidéstat" där kryperi för islam regerar.


[ ] De är mindre liberaler än radikala extremister med religiösa övertoner och en tramshistrionisk dragning åt totalitarism.

Åsiktsfrihet i en liten ask

Även svenskan ser att kejsaren gycklaren är naken.

o hai

Den här har jag gjort i slöjden.

Sorg är ingen sjukdom

Sverige 2008-03-03

Din sjukanmälan för tre benbrott och hjärnskakningen i samband med att du blev påkörd på ett övergångsställe avstyrks. Skador är inte sjukdom och sjukersättning kan därför inte godkännas enligt semantisk logikparagraf 47. Våra händer är bundna. Du borde ha fått kolera istället.

Vänliga hälsningar
Försäkringskassan

Manusfabrik
De säger att tvåloperor är den bästa manusskolan. I disagree.

you make the rocking world go round
Minns ni populärmusikorkestern Queen?

Bilder från nätet
Apropå det förra inlägget

Ånger

Idag ångrar jag att jag sov mig igenom franskan på högstadiet. Det känns som om jag vill flytta till Frankrike när jag läser det här. Jag har svårt att föreställa mig något mindre än en generalstrejk mot en socialförsäkringsminister som ens andas tanken att inskränka möjligheten till sjukledighet när en människas barn dör.

Jag är så äcklad. Så gränslöst äcklad över att dessa skadade, själlösa människor får härja fritt med landet. Det här är inte borgerlighet, det här är inte liberalism. Det är sjukt, perverst och omänskligt.

Basta ya!

Nu räcker det!

Dagens citat

The latest polls have his approval ratings at 19%, which is low for a president, but very high for a fetish.


-Stephen Colbert(s ad lib?) om President Bush, 08-02-27

RSS 2.0