Aha-ftonbladet
Minns ni när översättare kollade vad de översatte? I artikeln står det om undersökningar som kopplar fruktos till fetma bland amerikaner. Det är naturligtvis nonsens i den mån det ger sken av att handla om fruktsocker från frukt. Rössner improviserar också rätt osnyggt när han slår fast att det är fruktosen i juice som är banditen i sammanhanget. Visst, det är sant att det finns mycket snabba kolhydrater i juice, men det är inte det undersökningarna handlar om.
Undersökningarna kopplar high fructose corn syrup till fetma bland amerikaner. Det är en enkel sirap (monosackarider) som tillverkas av majsstärkelse, och som finns i princip all processad mat och dryck där. I Sverige använder vi fortfarande socker (disackarider) som det främsta sötningsmedlet. Vad forskarna i USA börjar upptäcka är, som artikeln nästan säger, att kroppen reagerar annorlunda på stärkelsesirap än på socker.
Men visst, man blir fet av att äta för mycket marmelad både här och i USA. Men det beror inte på frukten.
Kommentarer
Postat av: JET
Har du mejlat journalisten för en kommentar? Jag skulle vilja se hur hon backar ur det där.
Postat av: /M
Det brukar vara lika tröstlöst att kommunicera med journalister som med statsministrar i såna här fall.
Trackback