srly?

Det finns ingen perfekt skola någonstans. Det finns alltid saker man kan förbättra för att göra inlärningsprocessen mer effektiv och arbetsmiljön mer dräglig i alla skolsystem. Personligen tycker jag att det svenska skolsystemet dras med en del rejäla brister som det behöver komma till rätta med. Jag skulle uppskatta att nästan alla svenskar håller med mig så långt. Vad som är problematiskt och hur man kommer till rätta med det är förstås en stötesten.

Men!

Men att kalla det vi har nu för flumskola undergräver mitt förtroende för att personen vet vad h*n pratar om. När anledningen till epitetet främst verkar vara att det inte ges betyg från åk 1 tappar jag både hakan och resten av förtroendet... för skolministern! Måtte det vara en fulvinkling från Aftonbladets sida. Annars kommer den där overklighetskänslan igen: Är det något konstigt i vattnet i Stockholm?


Edit:
Trevligt att se att jag inte är den ende som reagerar på ordvalet.

Not really the christmas spirit

There's this manual spammer who keeps trying to get his seemingly endless spam links published with some standard bullshit comment. He's posted dozens of comments in these last few days - all linking to different spamblogs - so I kind of admire his tenacity. But I will never ever publish spam, so all his work is in vain.

But I can't help but post his latest (captcha validated) comment. It made me chuckle and sad at the same time.

Like the site--sorry about the problems with the guestbook though.Yeah, well the problem isn't the guestbook. Or the commenting function for that matter. The problem is spam. And spammers. I take the time to manually decline to publish any dullish attempts at super bargain advertising. It's not really the christmas spirit, but then again, neither is spam.

God jul

image385

Wtf?

Min första reaktion var WTF det där är ju ffs en oxymoron!

Min andra reaktion var att det här nog är våndan av att lägga beslag på ett ord, om ens för sig själv.

Min tredje reaktion var att jag borde avlägga ett nyårslöfte om att krypa ut ur min egen navel.

Raj raj rajJag skulle vilja tillägna Hanne Kjöller dagens melodi för hennes subgeniala text om .... något ... i dagens DN. Samtidigt vill folkpartisten i mig meddela att den kräver drogtester av landets tidningsredaktioner. Men jag motar tillbaka den lille moralpanikern så det blir ingenting med det. God jul. Vit jul. Ta det lugnt med glöggen.

Kommunikationsproblem

Först läste jag den här artikeln. Sen läste jag den här artikeln. Och sen den här. Av en ren slump alltså. På riktigt. Det var som en tanke. Fast den slog jag snabbt ur hågen. Naturligtvis finns det inte ens en symbolisk korrelation artiklarna emellan. Opinionsproblemet för regeringen är ju bara PR-mässigt, och kommunikationen ligger på en för abstrakt nivå för att svennebanan skall kunna ta till sig hur bra det har blivit sen förra hösten. Det dröjer inte länge förrän folks ögon öppnas, de reser sig ur den förhärskande sosseslummern de har levt i och opinionsläget vänder. Märk mina ord!

Snille och smak

Det lär regna storylines om Arn de kommande veckorna och det är bara att kapitulera och gilla läget. Här är en till. Filmens producent Johan Mardell är missnöjd med filmrecensenternas dåliga omdömen. Det kan man ju förstå. Jag hade helt säkert också varit det efter att ha lagt ner så mycket tid och energi på en film. Men jag kan inte låta bli att säga what what in the butt åt det här:

Satsningen är rolig för filmsverige. Lyckas inte det här blir det svårt att göra stora satsningar framöver. Det borde vissa korkade recensenter begripa, säger han. (Allt om Stockholm)Men va fan? Fattar inte svenska recensenter att en films kvalitet är en direkt funktion av dess budget? Det är ett objektivt värde ffs. Arn kostade minst 210 miljoner kronor och är därför den bästa svenska filmen någonsin! Hur har vi kunnat få så korkade recensenter i det här jävla landet? Pärlor för svin säger jag. Pärlor för svin!

Realism

Jan Guillou är ju inte en man som klär i falsk blygsamhet, så när filmen om Arn är i stånd att ha premiär passar han på att såga Ingmar Bergman(s historiakunskaper) och hans film Det sjunde inseglet(s tidstrogenhet) i Expressen. Kläderna är tydligen ett misch-masch av kläder från 1100-1350-talet. Om jag hade orkat hade jag letat upp vad Engla har sagt om Bergmans kostymörs modedebacle.

Hur som helst är Det sjunde inseglet helt förstörd för mig nu. Det är helt sanslöst vilka friheter Bergman tog sig med Sveriges historia när han gjorde sin allegori. I verkligheten är Döden tydligen inte det minsta lik Bengt Ekerot. Det är inte ens en personfierad gestalt! Och döden spelar definitivt inte schack!

Jag är bitter.

Viklund backar

Kammaråklagare Viklund backar ett steg och lägger ner åtalspunkten om 23000 musikfiler, men driver vidare processen om 30 filmer. Jag förstår det inte riktigt. Har hon insett att bevisningen står på för tunn is? Eller skulle det krävas ändlösa förhandlingar för att nå fram till ett domslut? Är det spel för gallerierna eftersom hon hoppas att det räcker att mannen fälls för filmerna för att släppa lös ett sorts privatgestapo i landet? Eller är det en tom gest för att blidka kritiker av hennes vidriga hantering av fallet? Mig blidkar det i alla fall såhär mycket: Avskeda kammaråklagare Viklund på stående fot!

Edit:

ÖC svarar på frågan:
Kammaråklagare Britt-Louise Viklund fick uppenbara problem att bevisa att 31-åringen verkligen ägnat sig åt fildelning i den stora utsträckning som hon påstått i åtalet. På 31-åringens begäran hördes it-experten André Rickardsson, med ett förflutet på Säkerhetspolisen, som vittne. Han sågade den tekniska utredningen längs med fotknölarna.


Själv är jag inte förvånad över sågningen av den tekniska bevisningen när den har utförts av målsägande part. En part som har gjort sig ökända för sitt skarvande med sanningen och förkärlek för bristande känsla för rimlighet och rättsamhällets principer.

Det stinker. Det stinker. Det stinker.

Arg

Alltså, ju mer tiden går desto mer förbannad blir jag på kammaråklagare Britt-Louise Viklund. Jag överväger nästan att JO-anmäla henne jag med. Eller kan man till och med polisanmäla henne för brott mot PUL eller något annat? Korrumperade jävla femtekolonnare som inte vet vilken herre de tjänar skall bort från offentlig tjänst.

Jag fattar inte

Det kommer vi naturligtvis ta upp, säger Morgan Gerdin. Jag menar att rätte måste se och bedöma bevisningen med försiktighet eftersom det är en part, målsägande, som har fått ta del av förundersökningsmaterial och de facto svarat för den tekniska utredningen själv.

-idg

Kan någon som har insyn i juridik förklara hur i helvete det här målet har lyckats ta sig till domstol med en sådan nivå av jäv? Hur kan en bananrepublikåklagare som Britt-Louise Viklund ens få behålla sitt jobb efter att ha väckt åtal baserat på målsägandes utredning? Vad är det egentligen som har hänt med det här landet som har möjliggjort den här korruptionsorgien av principer och ideal?

Guldkam i ögat

Det finns saker som stör mig så mycket att jag knappt vet vad jag skall säga. I det här fallet låter jag Bull sätta ord på min reaktion.

Sketchen som aldrig kommer att filmas


INT. Stor sal - Dag
Ganska tät bild på CAROLERS som sjunger We wish you a merry christmas, we wish you a merry christmas, we wish you a merry christmas and a happy new year. Kameran går ut och avslöjar att de sjunger för orangeklädda FÅNGAR i obekväma ställningar i fånglägret på Guantanamo.


jävla svenskan

Ja men det var det jag tänkte! Det är svenska dagbladets fel!

Det har varit något skumt med regeringens låga opinionssiffror. Så sossiga kan inte ens Sverige vara att de inte ser hur bra det går nu. Med fastighetsskatten och socialförsäkringarna och a-kassan och ansträngningarna att få arbetslösa att välja att jobba istället och bryta sig ur utanförskapet. Opinionen har varit helt bisarr efter valet. Regeringen har ju gjort vad de lovade innan valet. Och lite till. Det var nästan så att man kunde tro att alliansen inte hade vunnit om Göran Persson hade avgått innan valet. Helt sjukt att tro det, för det var ju ett tydligt jobbpolitiskt budskap som satte fingret på att sossarna hade sovit vid rodret i flera år som vann valet. Men naturligtvis är kräftgången i opinionen Svenska Dagbladets fel. Skönt att ha fått det uppklarat.

Men bara så att det är tydligt så var det inte massmedia som låg bakom sossarnas valförlust. I det fallet handlade det som sagt om en tydlig förmedling av politiska visioner. Där hade tidningarnas kritiska ton mot etablissemanget inget särskilt inflytande eftersom folk kan tänka själva. Till skillnad från nu, då svenskans inflytande på opinionen är starkt negativ och orättvis.

Kära Tomten


Fick en eländig eländesutmaning av Smyg om att skriva en önskelista (inför julen?) med sju önskningar. Jag vill inte helt säkert påstå att det här mina djupaste önskemål så som de hade blivit förverkligade i Zonen. Det var bara det här jag kom på nu.


1. Mer tid till allt man vill göra för sig själv och andra. Dagarna och veckorna rusar fram för snabbt.


2. Mer ork att uttnyttja tiden. Att zonka bort några timmar på kvällen är överskattat.3. Mer fokus och självdisciplin att utnyttja orken och tiden.4. Att tur och otur spred ut sig lite jämnare. Som det är nu får jag (som de flesta antar jag) omfattande kluster med negativa utfall i vilka områden man än talar om. Positiva utfall kommer iofs också i kluster, men jag skulle föredra att slippa klustren oavsett utfall.


5. Jag skulle vilja kunna spela och komponera musik och sjunga.


6. Jag önskar även att jag kunde skriva bättre. Speciellt dialog.


7. Att ha mycket pengar och god hälsa tills jag trillar av pinnen på ett kick... istället för att tyna bort på ett välgörenhetshospice eller nåt sånt.Jag skickar inte vidare utmaningen till någon, men den som känner sig manad får gärna plocka upp den på eget bevåg. Tag, you're it! Om du vill.


Nedgradering

Den västra skåneregionens största bank heter Sparbanken Finn. Det är en fristående bank sen sparbankerna och föreningsbanken slog sina påsar ihop. Den är involverad i kulturlivet i regionen med en mängd fonder och stipendier och finansierade bygget av Lunds konsthall en gång i tiden om jag inte minns fel. De har dessutom lyckats med konststycket att uppgradera sin gamla, lite halvtaskiga internetbank till att bli Sveriges gissningsvis sämsta internetbank. Någonsin. Den är för närvarande så usel och användarovänlig att jag överväger att byta bank bara av den anledningen. Det enda positiva med den är att om någon lyckas kapa mina inloggningsuppgifter så har skurken ganska små chanser att komma över mina pengar.

Undrar om det redan finns en facebookgrupp för folk som hatar Finns internetbank. Och om man kan få finansinspektionen att länka till den under hot om att Carina Rydberg kommer att skriva en debattartikel om de inte gör det.

i etern


Alla andra såg att Liza Minelli floppade. Jag såg något annat.


image383


image384

WaterboardingThe lighter side of enhanced interrogation

irritation

Om man ändå skall förvandla landet till en marknadsliberal, totalitär fasciststat, kan man väl lika gärna kopiera de kinesiska lagar som de ibland efterlever med razzior mot korruption där konsekvensen är nackskott också. Något annat är ju rent fegt...


...ungefär som reaktionerna från lärare som har varit positivt inställda till drogtester av barnen, men inte vill få sin egen integritet kompromissad. Pussies. Det är inte så jävla roligt när skon sitter på andra foten, eller hur?

Man hade ju kunnat tro att lärare skulle vara upplysta nog att inse vad som händer när man accepterar gränstänjande hårdare tag mot en efter en av politiskt försvarslösa grupper i samhället. Men eftersom så tydligen inte är fallet så kommer facit här: Förr eller senare är det du själv som står i linje med skottgluggen.

Det nya är det gamla

Vad krävs det egentligen för att man skall få ett jobb där man blir befordrad om man visar sig vara totalt inkompetent och omöjlig att arbeta med? Personligen är jag så jävla trött på hålla-om-ryggen-myglet som det där är ett exempel på. För i helvete! Om han får sparken så ska han för fan få sparken och gå till arbetsförmedlingen som alla andra rövhattar som har misskött sig så grovt att de sparkas. Det nya arbetarpartiet är inte särskilt nyskapande på den fronten. Eller som den gamla Talking Heads-trudelutten går: Same as it ever was. Same as it ever was. Same as it ever was. Same as it ever was. Same as it ever was.

En sak som störde mig

Enligt analysfirman Gartner kommer världens nätverkstekniker att ha slösat bort 840 miljarder kronor på dåliga inköp och felaktigt använd utrustning fram till 2011. Som nätverksansvarig här hemma har jag lagt mitt strå till stacken och bränt 400 spänn på en så kallad konsumentrouter helt i onödan för ett par år sen.

Det var inte bortkastade pengar för att det inte behövdes någon, utan för att det tydligen är lagligt att kalla en produkt som bara orkar låta två datorer köra genom en port vardera för router. Jag skulle inte på något vis vilja kalla påståendena på förpackningen för vederhäftiga, men marknadsföringslagen är ju en smula tandlös i det här landet, så vad skall man göra?

Jag tror förresten inte att det spelar någon roll vilken router i konsumentskiktet man köper. De tycks alla vara underdimensionerade för sin uppgift, och måndagsexemplaren verkar vara i majoritet. Men det hindrar mig ändå inte från att ha bestämt mig för att aldrig-aldrig-aldrig någonsin ens titta åt en produkt från NetGear igen. För oavsett om det är ett generellt problem bland konsumentroutrar eller inte så har jag aldrig stött på en så genomarbetat inadekvat produkt

Hah

Det var kanske för att jag tycker om Leonard Cohen som jag fick en länk till en youtube-snutt från årets svenska Idol där Amanda Jenssen sjunger Hallelujah ungefär som Jeff Buckley. Jag blev i varje fall helt fascinerad! Hade jag vetat att någon som sjunger falskt och i fel tempo med ett känslospel som slår över i patetik skulle lyckas ta sig till finalen hade jag försökt titta på eländet från början! Men vad är det egentligen för fel på juryns reaktion? Fick de en internutbildning i Korea innan serien började?

ISPtrams

Med jämna mellanrum kommer det utspel från internetoperatörer som går ut på att prismodellen med flat rate inte håller. De är hemskt sugna på andra länders marknad där pengarna rullar in ännu snabbare än här. Det senaste initiativet kommer från Telenor, som för Computer Sweden lanserar idén med ett premienät där quality of service garanteras. Ungefär som med betalkanaler i kabeltvnätet menar Telenors taleskvinna. Kapaciteten i nätet måste öka hela tiden, och utbyggnaden kostar mycket, vilket måste finansieras på något sätt säger hon, och tillägger att abonnemangskostnaden för konsumenten sjunker hela tiden samtidigt som konkurrensen hårdnar. Telia är inne på samma linje när de tillfrågas.

Det låter ju rimligt. Eller?

Nej det gör det inte. Det är för det första operatörerna själva som matar in mer innehåll i nätverket. Internettelefoni och bredbandstv har höga krav på quality of service och de har själva satt prislappen på vad tjänsterna skall kosta. Om de är så dumma att de underfinansierar tjänsterna får de antingen skriva nya avtal för just de här tjänsterna (och förmodligen förlora en massa kunder) eller leva med att inte dra in ett optimalt antal miljarder i vinst.

För det andra är det ett extremt märkligt argument att marknadens villkor (ökande konkurrens och sjunkande priser) är något de måste skyddas mot. Som om de fortfarande vore statliga monopol och kunde behandla sina kunder hur som helst.

Idén med att erbjuda ett lyxnät med garanterad prestanda är en eufemism för att sänka kvalitén på tjänsten för de som inte betalar extra. Dvs att låta konsumenterna betala mer för mindre. Resultatet blir att kunderna försvinner till konkurrenterna. Det enda sättet de kan genomföra en sån affärsmodell är att bilda en kartell så att det inte finns några konkurrenter att fly till. Personligen blir jag irriterad om de jag handlar av bryter mot lagen för att hålla priserna uppe. Så vad sägs om det här som en bonustjänst - shut the fuck up och anpassa verksamheten efter verkligheten.

Pirate Bay på BBC
Lite intressant:
BBC Worlds program Click tog en titt på The Pirate Bay häromdagen.

RSS 2.0