A Change is Gonna Come




Efter en konsert i Durham, NC, 1963, stannade Sam Cooke kvar en stund och pratade med sittdemonstranter för medborgerliga rättigheter. Tillbaka i turnébussen började han skriva på A Change is Gonna Come. Sången speglar en tid av repression, där frihet var ett innehållslöst ord i ett samhälle som trodde att det var det bästa av alla samhällen. Det var en brytpunkt i historien.

Imorgon är det omröstning i riksdagen om huruvida FRA skall tillåtas generell avlyssning av alla svenskars telekommunikation. Partipiskan viner hårt och vi står vid en ny brytpunkt i historien, fast i den andra riktningen den här gången. Frihetsbegreppet töms på innehåll av arroganta ledare med korrupta illusioner om det bästa av alla samhällen för ögonen. Handel tycks viktigare än livet självt.

Därför är A Change is Gonna Come dagens och morgondagens låt. För 44 år sen var vemodet i sången blandat med tillförsikt inför framtiden. Idag är det svårt att hysa tillförsikt.


Kommentarer
Postat av: SC

Vi kommer bli den nation där en myndighet kan kontrollera befolkningen mer utförligt än någon nation tidigare. Ingen nation har tidigare så väl kontrollerade medborgare. Från imorgon kommer jag aldrig att benämna Sverige som en demokrati. Den som inbillar sig att det är terrorister man framöver kommer att kontrollera är otroligt naiv.

2007-06-13 @ 19:53:01
Postat av: /M

Nja ... USA kontrollerar nog sin befolkning minst lika hårt som Sverige kommer att göra. Skillnaden är att där görs det olagligt och till och med i strid med konstitutionen.

2007-06-13 @ 20:05:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0