Quis custodiet ipsos custodes


Lagrådet öppnade ju för generell avlyssning av telekomtrafik mot utlandet. I klartext betyder det i praktiken att alla avlyssnas för jämnan utan misstanke eller domstolsbeslut. Förslaget har "mildrats" något med ett integritetsskyddsråd sen det först dök upp, men det är bara kosmetika. Förslaget  är i princip samma övergrepp mot landet och dess befolkning som innan. Det går fortfarande mycket längre än vad Stasi någonsin kunde göra i Östtyskland. För att inte tala om hur dyrt det blir. Ingen vet hur många miljarder det kommer att kosta. Vi kommer att få en lägre levnadsstandard för att finansiera avlyssningen av oss själva.

När till och med SÄPO flaggar för att avlyssningen går för långt, då vet man att frågan har gått överstyr. Men lagrådet struntar i kritiken i gammal god auktoritär anda. De ignorerar argument som att det är grundlagsvidrigt, främmande för svenskt statsskick, ett upplösande av den personliga integriteten och ett brott mot artikel 12 i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna.

  • Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens, ej heller angrepp på heder och anseende. Envar har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp.

Sverige har givetvis åtagit sig att följa konventionen och I regeringsformen uttrycks det som

  • Det allmänna skall tillförsäkra män och kvinnor lika rättigheter samt värna den enskildes privatliv och familjeliv

Hur som helst. Lagrådets symboliska justeringar av förslaget för imponerade tydligen på mechaliberalen Federley (c). Han var motståndare till förslaget när det behandlades under den socialdemokratiska regeringen. Go  figure. DN skriver Lagrådet är tydligt med att förslaget inte strider mot grundlagen. Det kan vara så att det har varit lite mer heta känslor än sanning i den tidigare debatten, säger Fredrick Federley.

Vilken tur att lagrådet säger att förslaget inte strider mot grundlagen, när så många andra säger det motsatta. Då kan vi ju lägga ner protesterna nu och gå in i buren. Det är en märklig liberal som välkomnar totalitära bojor så länge han får ha sin plånbok i fred från samhället.

Försvarsutskottets ordförande Ulrica Messing (s) tycker också att förslaget är bra och litar på att lagrådets hänsyn till personlig integritet är tillräcklig ... när FRA får tillstånd att bugga oss utan anledning. Även i det fallet undrar man försynt om svampsäsongen har varit god. Vad är det för elfenbenstorn de här människorna lever i egentligen? Nu lägger vi 130 miljarder på ett svenskt echelon så får vi vara med och leka med USA. Och när vi ger dem information om våra medborgare så kanske vi får exportera mer. Eller vad inbillar ni er? Vad har ni för vanföreställningar? Tror ni att ni skall krossa Al Quaida?


När formen flyter ut och man börjar prata om knarksvampar är det helt klart dags att avrunda. Så avslutningsvis kastar jag upp en sista fråga till FRA och lagrådet om deras "säkra" systematiska avlyssning av medborgarna
  •  Om staten inte litar på sina medborgare, varför skall medborgarna lita på staten?





Andra bloggar om: , ,

Kommentarer
Postat av: Purgatid

Genialiskt uttryckt.

2007-02-12 @ 02:49:06
URL: http://purgatory.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0