Film Nouveau

Innan ridån gick upp för King Kong ikväll visades en trailer för en remake av The Poseidon Adventure. Min första tanke var att de allvarligt talat inte har en suck att komma i närheten av originalets kvaliteter. Min andra tanke var att det var osmakligt spekulativt att göra om en film där en tsunami är den dramatiska katalysatorn. Min tredje tanke var att filmmarknaden praktiskt taget nått den absurda punkt att man knappt kan se en nyproducerad film för att få någonting berättat för sig längre: När man bokstavligen talat har sett filmerna förut handlar det bara om att se hur det berättas. Filmbolagen är så desperata i sin jakt på säkra inkomster att de idisslar istället för att göra film. (Och när publiken ändå sviker så korrumperar de alla länders lagar för att kunna stämma den in i biograferna). Jag vill se en ny film, en film nouveau, baserad på berättande. En ny film där budgeten är så låg att bolagen har råd att misslyckas. En ny film med drastiskt lägre biljettpriser, så att publiken vågar chansa på att se något annat än feta specialeffekter. En ny film som inte använder B-filmernas taktik med att trycka upp varje film i 1000 kopior och dra in pengarna med en premiärbombmatta innan ryktet om hur usel filmen är når ut. Låter det som en utopi? Just detta hände faktiskt i Hollywood från den senare halvan av 60-talet, och fram till att Jaws och Star Wars omdefinierade marknaden.

King Kong anno 2005 då? Jovars. Efter att ha sett tre timmar och tio minuter av extremt välgjorda digitala effekter hade kidsen bakom mig roligast åt att göra skuggfigurer mot eftertexterna.

Kommentarer
Postat av: /M

och apropå b-filmer, så är en av de många anakronismerna i king kong att jack blacks karaktär hävdar att han inte gör en b-film ... han ljuger inte där, för b-filmerna dök inte upp förrän drygt 20 år efter att king kong utspelar sig :)

2006-01-19 @ 00:22:12
Postat av: Jowel

jag somnade när effektgrejerna började dra igång...

känns inte som att det ska vara värt att se om den efter det

2006-01-19 @ 02:36:20
Postat av: /M

Inte illa iom att effektgrejorna drar igång direkt med visualiseringen av 30-talets New York ;)

2006-01-19 @ 02:38:28
Postat av: Jowel

som bekant int emin favorit de därna effektfilmerna :)

2006-01-19 @ 03:57:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0