Anders got Rickrolled

Rick Falkvinge från Piratpartiet spelade in ett samtal han hade med fd överdirektören Anders Wik om att FRA bröt mot grundlagen. Wik blev förstås sur över att han fick sitt privata samtal inspelat, registrerat och använt mot sig och bestrider att han sa vad han sa genom att säga att han menade något annat: "Olaglig" betydde tydligen inte olaglig utan icke reglerat i lag.

Även om syftet var gott var det ju ett övertramp av Falkvinge. Ett övertramp som borde skapa insikt hos den som utsattes för det. Någon som inte är helt jävla sär hade lärt sig något om bestens natur av den upplevelsen. Men eftersom det aldrig verkade förestå Wik att dra lärdom av upplevelsen är det väl bäst att skriva det explicit i fetstil:


DET VAR INTE SÅ JÄVLA ROLIGT ATT BLI AVLYSSNAD, ELLER HUR ANDERS WIK!?
Kommentarer
Postat av: Anders Wik

Näe!

Det är inte kul att bli avlyssnad.Därför ska det vara lagreglerat.

Och det är bara polisen som ska lyssna i Sverige.Inte heller kul när man blir klippt och budskapet förvrängt.

Anders Wik

2008-07-01 @ 10:30:08
Postat av: /M

Du slapp i alla fall att få en säck över huvudet och bli torterad i ett flygplan över internationellt luftrum pga osubstantierade misstankar baserad på lösryckt information. Eller på en mer vardagsnivå, svartlistad på arbetsmarknaden, som skedde under IB-eran. Brazil är förresten en väldigt bra film om säkerhet kontra frihet i den goda staten.

2008-07-01 @ 12:16:26
Postat av: Anders Wik

Javisst finns det etiska problem även om nu just FRA "bara" spanar på utlandet. Den insikten finns säkert ganska spridd inom svensk underrättelsetjänst.

Nej, jag har inte sett Brazil, det borde jag kanske göra, men bioutbudet i Ångermanland är begränsat.

Anders

2008-07-01 @ 13:42:34
Postat av: /M

Signalspaningen under kalla kriget var helt klart fokuserad på militär kommunikation i utlandet. Den privata etertrafiken var extremt begränsad på den tiden så det var helt acceptabelt. Nu är ju däremot den tekniska och kommunikativa situationen en annan. Det går inte att särskilja inhemsk och utlandskommunikation eller civil och militär kommunikation i kabel innan man har kollat den (som jag skrev i posten ovan), och då är avlyssningen redan genomförd.

Terrorister använder inte de här kanalerna ändå. Organiserad brottslighet kan man komma åt på individuell nivå. Valutaspekulationer faller säkert under banksekretessen och är ändå inte olagliga som sådana.

Så när FRA rättfärdigar sin nyfunna budgetstyrka med automatiserad kontroll av medborgarnas kommunikation, vad gör de om den namnlösa fienden använder posten? Eller till och med pratar med varandra ansikte mot ansikte?

Man kan dessutom tänka sig att främmande makt i öst vars aktiviteter man vill hålla ett öga på använder hyfsat säkrade kanaler. Hur skall FRA ens kunna knäcka den enorma mängden hårt krypterad kommunikation från dem, som man kan spekulera om det är det primära målet - om de ens lyckas fånga in den?Brazil är från 1985 och är lättare att hyra eller köpa eller ladda ner från itunes än att se på bio.

2008-07-01 @ 18:55:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0