Trollkonster

Meh. Hur okritisk får man vara när man har informationsförmedling som yrke? Aftonbladet och Svenskan kör båda en larmrapport om att bandbredden på internet håller på att ta slut för att alla tittar på youtube. Eller något liknande trams. För det första är det en partsinlaga. Det är rent hittepou. För det andra kommer inte utvecklingen med strömmad video över nätet som en överraskning för internetoperatörerna. De har till och med tjatat om det som nästa stora grej i flera år. Fast då trodde de att de själva skulle få hyra ut videofilmerna. Det har i princip skitit sig hittills. Men om man kan lura i folk att bandbredden måste ransoneras så kan man ta ut mer pengar för samma tjänst som innan.

Betalningsmodellen vi har för fast uppkoppling i Sverige kallas flatrate. Det innebär att man är fri att nyttja sin tilldelade bandbredd nästan hur som helst till en fast kostnad. Bredbandsoperatörerna hatar detta. Vissa mer än andra. Ju närmare en monopolställning de har på en viss teknik desto mer avogt inställda är de till flatrate. De ser hur operatörer i andra länder börjar tjäna pengar på rörliga kostnader (ören per megabyte) och vill köra samma race.

Men eftersom flatrate är så mycket bättre för konsumenterna är vi inte benägna att byta till rörlig kostnad. Vi är inte dummare än att vi förstår hur dyrt det blir för oss. Där kommer den nämnda "rapporten" in i bilden för att skapa förståelse för att operatörerna planerar att mjölka konsumenterna hårdare. Vad mig anbelangar, kan de ta sina trollkonster och köra långt långt upp i ändtarmen på sig själva, och lägga ut filmen på youtube.

Kommentarer
Postat av: joel

nu tillåter nog inte youtube en sån film..

men är det någon gång jag kan tänka mig vara glad för att de har så låg kvalitet är det nog då

2007-03-08 @ 05:47:49
URL: http://on.tehintarweb.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0