ISPtrams

Med jämna mellanrum kommer det utspel från internetoperatörer som går ut på att prismodellen med flat rate inte håller. De är hemskt sugna på andra länders marknad där pengarna rullar in ännu snabbare än här. Det senaste initiativet kommer från Telenor, som för Computer Sweden lanserar idén med ett premienät där quality of service garanteras. Ungefär som med betalkanaler i kabeltvnätet menar Telenors taleskvinna. Kapaciteten i nätet måste öka hela tiden, och utbyggnaden kostar mycket, vilket måste finansieras på något sätt säger hon, och tillägger att abonnemangskostnaden för konsumenten sjunker hela tiden samtidigt som konkurrensen hårdnar. Telia är inne på samma linje när de tillfrågas.

Det låter ju rimligt. Eller?

Nej det gör det inte. Det är för det första operatörerna själva som matar in mer innehåll i nätverket. Internettelefoni och bredbandstv har höga krav på quality of service och de har själva satt prislappen på vad tjänsterna skall kosta. Om de är så dumma att de underfinansierar tjänsterna får de antingen skriva nya avtal för just de här tjänsterna (och förmodligen förlora en massa kunder) eller leva med att inte dra in ett optimalt antal miljarder i vinst.

För det andra är det ett extremt märkligt argument att marknadens villkor (ökande konkurrens och sjunkande priser) är något de måste skyddas mot. Som om de fortfarande vore statliga monopol och kunde behandla sina kunder hur som helst.

Idén med att erbjuda ett lyxnät med garanterad prestanda är en eufemism för att sänka kvalitén på tjänsten för de som inte betalar extra. Dvs att låta konsumenterna betala mer för mindre. Resultatet blir att kunderna försvinner till konkurrenterna. Det enda sättet de kan genomföra en sån affärsmodell är att bilda en kartell så att det inte finns några konkurrenter att fly till. Personligen blir jag irriterad om de jag handlar av bryter mot lagen för att hålla priserna uppe. Så vad sägs om det här som en bonustjänst - shut the fuck up och anpassa verksamheten efter verkligheten.

Kommentarer
Postat av: liberum-weto

Jag hängde inte riktigt med. Skall de erbjuda en ny tjänst där de håller vad de utlovar?

2007-12-03 @ 21:55:14
URL: http://blogg.passagen.se/liberum-weto
Postat av: /M

Så långt de tekniska parametrarna tillåter antar jag ... som idag :)

2007-12-03 @ 21:57:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0