Nej Lisa. Eller nja.

Lisa Magnusson drar fram det gamla offerkortet i en krönika om modebloggar. Blondinbella hotar "ordningen" genom att inte vara intresserad av etablerade seriösa intressen yada yada yada yada osv trötta utslitna schablonargument för att skydda "den egna sidan".

Nej.

Nja.

Det finns väl en liten del av det någonstans. Men det finns fler och viktigare aspekter av det som blondinbella har fått agera taleskvinna för.

1. Uppluckring av marknadsföringslagen där reklam och marknadsföring plötsligt kan maskeras som redaktionellt material.

2. I förlängningen urholkar det förtroendet för speciellt bloggar när det inte går att skilja information från desinformation och ren reklam när avsändaren är medvetet dold.

3. I ett annat scenario påverkas en uppluckring av marknadsföringslagen möjligheten att lita på någon information överhuvudtaget. Speciellt så i tidningar, som tex Aftonbladet.

4. Blondinbella seglar under falsk flagg. Hon är taleskvinna för en pr-industri, inte en privatbloggare. Det går inte att jämföra hennes företagsverksamhet med Engla eller vanliga tjejers modebloggsambitioner, även om en del av dem också tjänar pengar på verksamheten.

5. "Modebloggandet" som företeelse (skilt från fenomenet blondinbella) är bara ett "hot" mot informationsetablissemanget genom sin omfattning och genom indexeringssiternas oförmåga att sortera bort bruset. Det börjar likna en biblisk gräshoppeinvasion där allt som syns är modebloggar, modebloggar och modebloggar... ofta med SEO-verksamheter i form av små sponsrade "tävlingar".

6. Att vi är många som tycker att de är identiska till innehåll och i princip meningslösa är en smakfråga av underordnad betydelse i sammanhanget. Som Purgatid skrev i kommentaren nedan, så hade det varit lika illa om vilket specialämne som helst tog över hela utrymmet.


I mina ögon ser Tobias Perssons debattartikel ut som en generationsstorm i ett vattenglas. Dagens ungdom är fördärvad och de borde uppföra sig som vi gjorde på min tid. Han hade passat bättre bland mupparna som Svenskan envisas att ge utrymme åt. Fast som gammal rallare (om jag inte har missförstått honom) hade han väl varit en katt bland hermelinerna där.

Kommentarer
Postat av: Madicken Karamell

Jag tycker och tror du har fel. Jag tror mer på Lisa Magnussons krönika, det är en bra och troligen helt korrekt förklaring till vissa (mäns) hat mot modebloggare.

2008-03-25 @ 13:05:52
URL: http://madickenkaramell.blogspot.com
Postat av: /M

Så gulligt lilla du. Sött av dig att bry ditt rara huvud.

Det där var härskarteknik. "Blondinbella bryter kanske mot lagen" är det inte.

2008-03-25 @ 13:26:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0