Dyster gallimatias om vår tid

Postat av: liberum-weto

Har de burat in dig för smädande av domstol? Är det FRA som kollat dig i förtid? Såå - nöjd och oirriterad har du väl inte blivit i värmen?


 


 

Åh, jag får ett frö till tokirritation så fort jag läser nyheterna. Men jag ids inte plantera fröet längre.

När man kommer hem utomlandsifrån brukar man (eller i alla fall jag) se på landet med nya ögon. Tidigare har de nya ögonen varit uppskattande och lättade över att jag har turen att vara född i en storartad civilisation. Men inte den här gången. Jag ser en nation i enträget förfall, som förtär sig själv med girighet och korruption och misstro mot sina medmänniskor. Alla fuskar, utom fuskarna. Alla skall bevakas, utom bevakarna.

Jag ser en politisk scen från ett dårhus, där "Mordet på den reella friheten för en billig peng, iscensatt av internerna på hospitalet under ledning av en samlad riksdag" spelas som en del av säsongstemat Den Minsta Gemensamma Nämnaren, där vad som sägs är miljoner gånger viktigare än vad som görs.

Retoriken kring sjukersättningen är i närmast identisk med den i tyska propagandafilmer från 30-talets tonlägen när den myndiga rösten varnar för vad som kommer att hända om man låter epidemin med utvecklingsstörda medborgare dränera ekonomin och besudla folkhälsan. I båda fallen handlar det om systemskiften, fast åt olika håll. I det ena fallet var slutstationen konkret rasförädling för att sjuka människor är fula. I det andra fallet handlar det om en ekonomisk omstrukturering där det bara lönar sig att vara frisk och en plikttrogen arbetare och konsument, där man åtminstone förhoppningsvis planerar att utfodra de som inte är det. Men eftersom vi lever i en liberal tid borde vi ju i den rationella rimlighetens namn inom en inte allt för avlägsen framtid åtminstone bli erbjudna assisterat självmord i de fall det är motiverat av hälsoskäl.

Ute i den stora världen finns det ett problem med terrorism. Det finns en rädsla bland personer som tror att de är övermänniskor för att de får läsa underrättelsetjänstrapporter för att den skall sprida sig hit. För terrorism är irrationell och ond och kommer från musselmaner som hatar vår frihet.
Har man läst Sun Tzu vet man dock att om man möter en övermäktig fiende så kan man inte slåss på ett öppet fält, utan måste lura in honom i en tät skog. Och den skog som clownerna i försvarsutskottet och riksdagen leder oss in i när de avskaffar integriteten i landet och samtidigt har bajssex på deklarationen för de mänskliga rättigheterna och smetar in grundlagen i sin anakronistiska paranoia är så djup och tät att Vergilius står och väntar på oss någonstans strax framför oss.

Systemskiftet vi står inför är en devalvering av civiliserade värden. Det är ödlehjärnans triumf över frontalloben. Det är en evolutionär återvändsgränd. Och till skillnad från det amerikanska systemet finns det inga säkerhetssystem för att trygga friheten här. Vi har ingen författningsdomstol. Vår riksdag är en maktlös teater där besluts som redan fattats mellan lobbyister och regeringsrepresentanter formaliseras. Det finns ingen nödbroms för att stoppa ett skenande tåg som hotar att förstöra landet för oöverskådliga generationer.

Och mellan duracellkaninerna som pladdrar nedärvda floskler och destillerade dumheter i alla skikt av den offentliga arenan finns det massor av vettiga, vanliga människor som ignoreras. För det är bara de som har resurser som räknas. Alla andra är boskap som skall generera optimerad vinst och övervakas.


Jag är för dyster för att irriteras.

Kommentarer
Postat av: liberum-weto

Välkommen hem! Tur du inte längre är irriterad.

2008-06-09 @ 02:02:16
Postat av: /M

Haha, tack. Det har bara gått tre veckor, så jag har i ärlighetens namn gott om tid på mig att växa in i irritationen igen.

2008-06-09 @ 09:18:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0