Marklund talar ut

Det har ju varit lite rabalder kring Liza Marklunds böcker om "Mia" och hur hon blev misshandlad och hotad av sin (ex)make med "de svarta ögonen" och tvingades fly landet, sen journalistkollegan Monica Antonsson tillkännagav att hon skrev en bok som hon hävdar motsäger det mesta i Marklunds böcker.

Jag är ärligt talat inte jätteintresserad av grälet och vem som sade eller gjorde vad och så vidare, men... när nu Antonssons bok är färdig och Marklund har kunnat ta del av den och bemöta anklagelserna i en artikel i Expressen, slås jag av Marklunds formuleringar.

Hon försvarar sitt eget arbete i den mån att hon aldrig har ljugit eller förvrängt fakta för att skapa dramaturgi i sina böcker om "Mia". Specifikt så. Hon försvarar inte "Mia" eller hennes berättelse. Hon motsäger inte Antonssons grundläggande premiss att "Mias" berättelse är en lögn. Ursäkten att hon inte ens kan kommentera det som står i boken för att det skulle röja "Mias" riktiga identitet med hänsyn till källskyddet är rent nonsens eftersom identiteten redan är röjd, och "Mia" har anmält Antonsson till Justitiekanslern för det. Det är alltså bekräftat av "Mia" själv.

Detta får mig att höja på ögonbrynet, eftersom jag bara kan tolka det som att Marklund inte längre kan hävda att "Mias" berättelse är sann. Är man cyniskt lagd skulle man kunna se det som att Marklund kastar "Mia" till hajarna på det viset.

Är man lite mer realistiskt lagd tolkar man det som att hon erkänner att hennes arbete var undermåligt med avseende till faktakoll.

Kommentarer
Postat av: bryt

Ja hur skulle man tolka det annars? Marklund lägger tydligt upp för en "jag blev duperad"-debatt. Det är llt jag kan se. Det, och att hon ljugit i Gömda och när det gäller artiklarna om Hermon & Trossen. Ser ju inte jättebra ut för en granskande journalist, att bli påkommen med en hel drös lögner.

2008-12-13 @ 00:24:08
URL: http://psykbryt.com
Postat av: liberum-weto

Marklund och faktakontroll är väl motsägelsefullt - hon lär ju ha skrivit en bok med Al-Qaida felstavat i hela boken.

2008-12-13 @ 13:48:55
URL: http://blogg.passagen.se/liberum-weto/
Postat av: /M

Hahaha, varför är jag inte förvånad om det är sant?

2008-12-13 @ 15:48:05
Postat av: Johannes

Mias identitet röjs INTE i Monica Antonssons bok.

2008-12-13 @ 16:47:05
Postat av: liberum-wetoLiza Marklunds roman "Nobels testamente" återkallades av hennes förlag Pirat-förlaget. Det var den utkomna kartonnageupplagan om 40.000 exemplar som innehåller för många korrekturfel. Bland annat hade författaren stavat al-Qaida fel.

2008-12-13 @ 17:07:22
URL: http://blogg.passagen.se/liberum-weto/
Postat av: /M

Johannes - inte? Röran är värre än jag trodde, och Marklunds försvar är sämre än jag trodde.

2008-12-13 @ 17:38:11
Postat av: /M

liberum-weto - Så slutsatsen är att om man jobbar på expressen bör man hålla sig till fiktion?

2008-12-13 @ 17:39:00
Postat av: liberum-weto

Man får inte dra slutsatser om Expressen - det finns alltid en variant till - fakta - stör den kreativa processen när journalisten vill förverkliga sig själv och ge uttryck för sin åsikt - och den åsikten kan ju förändras över tiden.

2008-12-17 @ 19:29:54
URL: http://blogg.passagen.se/liberum-weto/
Postat av: /M

Eller som Stephen Colbert brukar säga, reality has a well known liberal bias.

2008-12-18 @ 02:18:46
Postat av: Fia

Troligen 100% bluff (är det nåt som stämmer överhuvudtaget?!!) - även om Liza hävdat i mängder av intervjuer, artiklar och reklamtexter att bokens berättelse är helt sann. Och Mia har ställt upp i intervjuer i TV och press och bekräftat sanningshalten, anklagat människor som psykopater, anklagat Sverige att inte kunna ta hand om misshandlade kvinnor osv, osv...Skänk royalty-intäkterna för bluffen till Kvinnojourerna i Sverige. Beloppet lär vara 25 miljoner som Mia och Liza själva delat på.

2009-01-04 @ 16:30:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0