Kandidat 5

Rola Brentlin skriver en debattartikel i Aftonbladet som hyllar three strikes-lagstiftning i USA. Den går ut på att man döms till livstids fängelse tredje gången man döms till fängelse. Jag vill tillägga något hon glömde i sin artikel... att lagen ifrågasätts allt mer i USA, att individer som dömts till livstids fängelse allt mer är offer för godtycklig lagstiftning och ett dåligt fungerande domstolsväsende där fattiga döms oftare och till hårdare straff slentrianmässigt, samt att USA har den största andelen medborgare bakom galler i världen. Med råge.

Tänk på barnen säger hon typ, och refererar till mordet på Engla. Men det finns inga tecken på att antalet aktiva seriemördare som Anders Eklund minskar som följd av den här lagstiftningen. Det enda som händer är att staten måste betala för att hålla miljoner människor i bojor för tung brottslighet som cykelstölder.

I USA blir dessutom fängelsesystemet i allt större utsträckning privatiserat och varje fånge en vinst för ägarna. Och det är fullt möjligt på vissa platser att se staten som leverantör av människor för industrin att tjäna pengar på att hålla inlåsta. Vilken bra arbetslinje, eller hur? Speciellt när lagstiftningen anpassas så att även små förseelser plötsligt ger fängelse... vilket reflekteras i den höga andelen straffångar där. Det landar alltid i företagssocialism, där skattebetalarna skall subventionera korporationer i den fria marknadens namn. Rationellt så det förslår.

Retorisk fråga: Vad behöver vi minst? Tio gånger fler fängelser att försörja vistelsen för fildelare, gräsrökare, onda cyklister och snattare med skattemedel, eller efterblivna politikerbroilers på debattsidorna?

Kommentarer
Postat av: Rick

brotslingen ar alltid offret, eller hur? vidrigt nar folk som du sitter och tycker synd om grova brotslingar.

2008-04-20 @ 16:41:59
Postat av: /M

Jag tycker det är mer rimligt att låsa in certifierade idioter som du på livstid än cykeltjuvar. Och då har jag ändå fått flera cyklar stulna. Cykeltjuvar vill jag hellre själv slå med en planka. Har du snott en cykel någon gång?

2008-04-21 @ 09:54:14
Postat av: fugi

skönt att se att någon iaf är lite nyanserad... man blir så trött på alla som ropar efter "hårdare tag" utan att ha den blekaste av konsekvenserna.

2008-04-21 @ 10:58:36
Postat av: Mattias

Skönt att se att någon ifrågasätter när det börjar gapas att folk ska låsas in för att lösa alla problem.

2008-04-21 @ 17:13:41
Postat av: Swedwolf

Hm, Rola är bara en sketen usafantast som borde ha satts i fängelse för sina odemkrotatiska och framför allt farliga åsikter. "Three Strikes"-regeln är inte dum egentligen, men i usa tillämpas den utan åtskiljning på brottsgrad, en sak som vi dock har här i Sverige. Snatteri av en pizzabit för att man är hungrig gav livstid för en uteliggare i Texas - Skall man slösa bort pengar på vakter och fängelse för en sketen pizzabit är man ute på farliga tassemarker och bör koppla in hjärncellen INNAN man tar sig ton. Rola har säkert gått mot röd gubbe eller överskridit hastigheten någon gång i sitt liv, skall vi inte ha livstid när det gäller sådana saker också då? Vårdslöshet i trafik är ju
ett "brott" som kan ge fängelse. Nej, kriminalisera Rola istället, det borde kunna ge en tankeställare till hennes supportrar, som OCKSÅ borde hamna i fängelse pga att dom stöder henne. Då är dom ju indirekt medbrottslingar (Se Annika Östberg).

2008-04-22 @ 04:03:08
Postat av: /M

Även om det är frestande att kriminalisera dumskallar sätter du fingret på ett stort problem med three strikes. Även om det kanske skulle funka som extradämpning på tex grov gängkriminalitet -idag- är det ändå ett ramverk för godtyckligt inspärrande av vem som helst när den tidens vindar blåser. Och det kan de börja göra när som helst.

2008-04-22 @ 09:08:13
Postat av: Swedwolf

Jo, men Sverige är ju inte långt från när det gäller att kriminalisera dumskallar. Se bara på våra s.k. deklarationsblanketter - Fyller du inte i rätt begår du ju egentligen ett brott. Jag tror inte det finns någon normal Svensk som begriper dessa blanketter. Och när det gäller att dämpa gängkriminalitet - nej - Det kommer aldrig att fungera, eftersom de som inte har något att förlora kommer de att försöka "skjuta sig ur situationen". Idag, med det ökade vapenvåldet i Sverige kommer det bara att kosta. Både oskyldiga och skyldiga, framför allt kommer det att kosta döda poliser. Det kommer också att kosta själva fängelsesystemet i form av "pizzabitstjuvar" - Massor av dom - Om man sedan inför "Annika Östberg's funktionen" i form av "Du var där, du är lika skyldig" så är frågan bara hur många det blir. Är det inte lika bra att sätta ett staket runt Rosenbad och förklara zonen som "Icke kriminell" och allt annat utanför som "Kriminellt"? Någon gång på 60-talet var det en kommisarie som sade: "Man kan dela in befolkningen i två delar - Häktade och ännu ej häktade" - Själv blev han häktad och dömd för stöld och bedrägeri. Poliser liksom politiker begår brott lika mycket som alla andra Svenskar, det som skiljer är uniformen och positionen i samhället när det gäller att kunna komma undan.

2008-04-22 @ 11:26:28
Postat av: Anonym

Jag sökte lite på nätet om information för Grov Misshandel och hittade din kolumn och den gör mig besviken.



Jag har en nära anhörig som råkade ut för Grov Misshandel för några dagar sedan och då vi bor i en liten stad var det många som chockades svårt. Just för att offret ifråga aldrig har brukat våld i hela sitt liv - dennes bror sa det att han försökte få med personen ifråga som mindre att slåss men personen ifråga ville bara kramas - då var de runt 16 och idag är de runt 60.



Det är som sagt helt ofattbart - en hel stad är i chock då personen ifråga är uppvuxen där och helt oprovocerat blir denne person misshandlad.



Gärningsmannen är känd av polis, har suttit i fägelse tidigare samt även på behandlingshem. Bakom ligger narkotikabrott samt även att han stuckit en kniv i en annan person vid ett tidigare tillfälle.



Något måste tydligen göras i Sverige för det är inget nytt, men ju fler människor vi blir desto fler blir även brotten och om inte straff fungerar vad anser du ska tillämpas?



Är det ok att dessa personer går fria och sitter inne kanske 1 år och sedan kommer ut lika fort igen.

Söker man på google för Grov Misshandel kan man se att det står lägst 1 år och högst 10 år men ändå hamnar de flesta straffen på max 4 år. Det är inte ens hälften av det högsta straffet och många utav dessa gärningsmän förtjänar det straffet.



Vad jag fick intrycket av den artikeln som Rola skrev var att ta tag i de hårda straffen. Självklart kan man inte få livsstid för att man går över gatan vid röd gubbe, fildelning, cyklar fel eller kanske inte ens har en hjälm på sig.



Jag skiter t om i folk som begår skattebrott vilket säkert retar gallfeber på folk MEN jag anser att varje liv som vi lever ska vara värt mer.



Läste en artikel om en person som dödat två människor och har suttit i fängelse i 25 år och anser att han har suttit sin tid. Kanske är fler folk som anser det men då har vi två människor som inte bara har familj och vänner vars liv blir förstörda utan även dessa två personers.



25 år är ingenting. Är det verkligen så fel av oss att vilja ha högre straff för dessa handlingar, jag menar de pengarna lägger jag gärna för att veta att varje person som faktiskt har bevisats skyldig till Mord, Våldtäkt, Misshandel ja någon form av frihetsberövande förtjänar livstid.



För att även tala emot mig själv kan jag faktiskt förstå folk som väljer att hämnas när dessa brott har begåtts mot närstående då de vet att gärningsmannen kanske sitter inne i 1 - 4 år och får sedan gå ut och traska igen oavsett om det gäller rån, misshandel, våldtäkt eller mord.



Kort och gott

Varje liv borde vara mer värt.









2008-04-24 @ 23:00:19
Postat av: /M

Jag har inget emot en skärpning av straffen för våldsbrott. Den låga nivån idag signalerar att vanligt folk inte är värda särskilt mycket.



Däremot fanns dina argument med när flera amerikanska stater införde 3 strikes. Och sen gick det som det gick. Och så kommer det att gå här också. Tror du mig inte? Se bara på rättsrötan i samband med The PirateBay-rättegången och hur lagstiftningen har anpassats efter utländska lobbypengars önskemål.

2008-04-25 @ 00:08:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0