Livet är en fest


Det är lite ståhej kring skånska socialförvaltningars beslut att inte betala ut några pengar innan jul. Enligt en artikel från TT motiveras det med att de alltid betalar ut pengar den 27:e och att folk har svårt att hushålla med pengar ändå.

Å ena sidan har jag svårt att förstå varför någon upprörs över att så är fallet. De som får socialbidrag har inget arbete, ingen arbetslöshetsförsäkring eller några andra resurser eller utvägar. De är politiskt försvarslösa och har varit konstant måltavla för hårdare-tag-retoriken de senaste 10 åren. Och individens jul har inget konkret samhällsvärde som motiverar ett mjukare handlag. Om man skall vara krass alltså. Så det är inte enstaka tjänstemän som bär ansvaret för det här beslutet. Tjänstemännen agerar utifrån sina förhållningsregler. Ansvaret finns hos samhället i stort, hos dig och mig.

Å andra sidan finner jag motivationen till beslutet djupt störande: Tvärtom är det ju många som har försörjningsstöd som har svårt att hushålla med sina pengar. Jag kände inte till att man blev omyndigförklarad när man förlorade förmågan att försörja sig själv. Men det är väl ett pris man får betala för att livet skall vara en fest.

Kommentarer
Postat av: etuna

hela skåne är fullt av rasister till politiker som inte vågar stå för det så därför klämmer man till grupper man hatar på det här sättet istället.

2007-11-23 @ 22:40:37
Postat av: liberum-weto

Socialförvaltningen skulle ha provision på folk som får rätsida på livet, och avdrag på lön när man inte klarar av det.
Fast visst skulle det vara skönt om socialbidrag kunde räcka till fallskärmar också.

2007-11-24 @ 00:15:53
Postat av: /M

Fast hur mycket jobbar försörjnings-delen av socialförvaltningen med att få rätsida på folks liv? Det jag har hört från partiska röster har varit att de får en lista på krav som skall uppfyllas varje månad så att de inte behöver bo under en bro. Hm. Fast det kan man ju kalla hjälp till självhjälp :)

2007-11-24 @ 00:28:17
Postat av: Rebecca

Som socialbidragstagare ska man anmäla sig
till AMS och i princip söka varenda jobb som finns, även de man inte är kvalificerad för. Har man inte fått ett jobb på ett par månader tvingas man ut i praktik som 90% av gångerna bara leder till att arbetsgivaren gnuggar sina händer och tänker "ahhh gratis arbetskraft!" Dessutom dras din praktiklön av på socialbidraget.

Man får ungefär 3000 kr att leva på efter alla räkningar är betalda. El och hyra ingår i normen, resten får du betala själv (som telefon, internet, tvlicens osv). Behöver du något extra (till hemmet exempelvis) måste du redogöra exakt vad det är du behöver och skriva ner summan på vad du ska köpa. Sen ska det utredas om du ska få pengarna eller inte, och räkna med att 90% av gångerna så säger de nej.

Förr fanns det "julklappspengar" som en familj kunde få, men den möjligheten är borttagen för längesen.

2007-11-29 @ 22:20:14
Postat av: J

Antingen är man arbetslös eller så är man sjuk (jag utgår liksom från att man bidrar till samhällets nytta genom att arbeta). Om man inte ens har lyckats med något av detta får man socialbidrag. Varför skall det daltas mer med denna grupp? Om de är så duktiga på att hushålla med pengarna så har de säkert redan planerat för jul och sparat pengar i förväg. Och har de inte de så kommer de knappast att få pengarna att räcka till till nästa utbetlning vilket som. Landkrona gör helt rätt!

Usch för daltande!

2007-11-29 @ 23:39:57
Postat av: /M

J, poängen är att du och socialförvaltningen skall skita i hur mottagarna disponerar pengarna. Du i största allmänhet och socialförvaltningen så länge kraven är uppfyllda. Ni är inte klienternas gode män.

2007-11-30 @ 00:20:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0