Mer nördhumor

Tänk dig att du är en teknisk utvecklare som har jobbat i fem år med en spännande, potentiell genombrottsteknik som kan bli hur stor som helst om ett år eller två. Tänk att dina resultat skall offentliggöras via pressmedelanden till tekniska tidsskrifter, men att cheferna på företaget du jobbar på inte litar på att du kan beskriva det du har utvecklat. Tänk dig sen att du måste ägna tre ändlösa timmar åt att förklara vad det är du har gjort för en ointresserad pr-människa med ett kromosomfel som läkarkåren inte visste existerade. Någon vecka senare ser du vad pr-människan har skickat ut, men av någon outgrundlig anledning är det olagligt att strypa folk där du bor :)


Här är ett exempel från Panasonic:

Conventional MOS image sensors require polymer onchip microlenses and dyed RGB color filters, which are fragile and extremely susceptible to sunlight exposure and a change in temperature. As a result, color images captured by a [digital] camera used under direct sunlight, including the ultra-violet (UV) portion, and higher temperature conditions will fade faster.



Här ett annat guldkorn från Panasonic...

Först borde man kanske nämna att ju mindre en "pixel" är (rent fysiskt) i en digitalkamera, desto brusigare blir bilden ... samt att de har klämt in fler "pixlar" än någonsin i den här kompaktkameran, och samtidigt har en av de minsta sensorplattorna i branschen. Därtill är Panasonics (Matsushitas) sensorer redan ökänt brusiga vid höga iso:

The DMC-FX100 incorporates a new 1/1.72-inch large CCD with 12.2-megapixel rich recording resolution. This super-high resolution is possible because sufficient light-receiving area is allocated to each pixel, thus preventing noise that would otherwise be generated by a smaller pixel area.

Kommentarer
Postat av: SC

Det är ett tag sedan jag praktiskt jobbade med elektronik, men för mig verkade det klart.
Det finns ett isolationsavstånd mellan pixlar där infallande ljus har förlorats, genom mickrolinser
tar man tillvara detta ljus och låter det falla på pixeln (sensorn). Det finns ett antal orsaker till brus i elektronik, det flesta typer uppvisar dock ett frekvensspektra. Om man då jämför närliggande pixels så bör man kunna reducera brus av samma frekvens. Det bör gå att byta lite upplösning mot brusfrihet. Annars gäller givetvis större total sensoryta - precis som förr större filmformat -- bättre möjligheter.
Minns annars när vi utvecklat teknik själva, samt läste om det i en veckotidning, och kommenterad hur lite journalisten förstått. Nästa dag kom vår revisor med tidningen i handen och triumf i rösten "titta här, nu förstår jag allt ihop, varför förklarade Ni inte så".
Det är inte lätt att förstå, om man inte förstått - men tro kan man alltid göra.

2007-05-25 @ 22:16:25
Postat av: /M

Du har säkert rätt, även om vad de har lyckats göra är inte direkt övertydligt. Jag kunde vid genomläsningen inte hitta något som säger att den nya smarta sensorn med mikrolinser sitter i FX100. Man kan lika gärna läsa det som att bruset från de rekordsmå pixlarna är lägre (eg. att signalbrusförhållande är högre) än det skulle vara i ett mindre pixel :)
Om det första pressmeddelandet skulle man dock kunna gissa att de egentligen menar att bilderna som tas när kameran är ny har samma färgåtergivning som de som tas tio år senare. Men det är inte direkt vad de skrev ^^

2007-05-25 @ 22:45:00
Postat av: SC

Läs de automatiskt översatta bruksanvisningar man får ibland om Du gillar lösa korsord. I Kina brukar kineser ibland ha extremt roliga skyltar på engelska - borde fotografera lite fler innan de lär sig översätta bättre. Minns ännu hur en skylt uppmannade gästerna att ta av sig alla kläder, och sedan vakta dem. Ingen i restaurangen tycktes följa skyltens uppmaning så vi struntade också i den.

2007-05-26 @ 18:46:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0