Det nya innanförskapet

Det kommer helt säkert att gnällas högt och lågt om regeringens utredning om att låta allmännyttan ta ut marknadshyror, med upp till 35% högre boendekostnad i hyresrätter som följd. Men det är så typiskt för gnälloppositionen att inte se den större bilden. Man kan förstås inte förvänta sig att de skall känna de utopiska vibrationerna som emanerar från enskilt ägande och friheten att göra som man vill med det man äger. Och man kan förstås klandra regeringen för att de inte har läckt den komplementerande bostadspolicyn som skall säkra boendet för de som väljer att inte ha råd att bo kvar där de bor nu. Vi talar om ett initiativ med dynamiskt boende för geografiskt transient arbetskraft som ger människor möjligheter att flytta dit jobben finns utan att oroa sig för att få tag på bostäder som kostar mer än 65% av inkomsten. Det är bra mot utanförskapet. Det är bra för ekonomin. Det är bra för Sverige. Visst, vi talar om att uppgradera statarlängorna till 2000-talet, men vilken uppgradering sen! Ett extrarum, ibland två, elektrisk ström, bredband, lidl och kabel-tv! Visst, statarlängor och baracker låter kanske illa i vissa pk-öron, men den förrförra generationen kunde aldrig drömma om att leva så bra som framtidens arbetstagare kommer att göra. Om inte det är ett mått på framsteg vet jag inte vad som är det.

Kommentarer
Postat av: Rebecca

Och där jag bor har vi med rösterna 18-22 precis bestämt att vi ska sälja ut över 400 lägenheter av allmännyttan. Bedrövligt. Det blev återremittering till socialnämnden första gången ärendet var uppe i kommunfullmäktige. Vår socialnämndschef (tjänsteman vars son jobbar i det privata företag som köper allmännyttan) sa OK till försäljning, han tyckte att det inte skulle skada de utslagna i samhället eftersom de privata bostadsägarna visat att de är villiga att ta hand om dem. Yeah right säger jag bara.
I det privata företag som ska köpa allmännyttan finns ett prospekt där det står att de ska köpa så mycket som möjligt, renovera lite och höja hyororna med 615kr/kvadrat meter...
Ska man skratta eller gråta?

2007-06-29 @ 15:54:04
Postat av: /M

Att bli ekonomisk flykting efter utbildningen är uteslutet? Det finns länder där de åtminstone inte hymlar med om att de är genomkorrumperade.

2007-06-29 @ 17:45:02
Postat av: Sleepless

*läser artikeln* Så de som har pengar kan hyra en bra lägenhet med bra service medan de som har mindre pengar kan hyra dåliga lägenheter med dålig service? Jamen, vilken bra ide!!! För en persons hem är ju fullt jämförbart med andra varor på en marknad, som t ex en ny bil eller, säg, kläder?
Jag skulle skratta om jag inte var så upprörd.

2007-06-29 @ 19:54:06
Postat av: Purgatid

Det är tur att jag vet att du skämtar M, för när jag läste det här drabbades jag av en stark lust att slå dig på käften, helst med någon form av tung gruvarbetsutrustning.

2007-06-29 @ 20:36:40
URL: http://erabok.blogspot.com/
Postat av: Robin Hood

Den reglerade marknaden är alltid den mest brutala.
http://www.realtid.se/ArticlePages/200611/13/20061113082530_Realtid786/20061113082530_Realtid786.dbp.asp
Det finns ingen anledning till att tro på vad föreningen Fastighetsägarna säger eftersom en fri marknad skulle sänka värdet på fastigheterna.

2007-06-30 @ 15:50:41
URL: http://nyliberal.wordpress.com/
Postat av: /M

Som den har gjort med priserna på bostadsrätter och villor sen den förra fastisghetskraschen?

2007-06-30 @ 15:52:38
Postat av: Rebecca

Vart ska man göra av alla flyktingar i Sverige som kommer hit och vill bo någonstans? Om inga privata företag vill hyra ut till flyktingar, vart ska vi sätta dem då? I en barack?
Snacka om att det kommer bli problem. Vill vi ha det så som det var innan allmännyttan fanns?

2007-06-30 @ 18:43:59
Postat av: Robin Hood

På en fri marknad säljer man till den som betalar bäst. På en reglerad marknad med hyrestak säljer man till den man gillar bäst, det är då vissa hyresvärdar börjar gå på preferenser som hudfärg och annat som diskriminerar människor.
För övrigt, förra året gav socialstyrelsen någon skulden för den skenande hemlösheten. Gissa vem?
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_11692945.asp
Prisregleringar leder som sagt alltid till brist.

2007-06-30 @ 19:55:47
URL: http://nyliberal.wordpress.com/
Postat av: /M

Du har inget på fötterna när du påstår att en avreglerad bostadsmarknad innebär att bostadsbristen försvinner. Det är fortfarande för dyrt att bygga bostäder - och det har många orsaker - och att tro att det förändras av att hyressättningen blir fri är så kalasnaivt att jag inte riktigt vet hur jag skall bemöta det. Det är en ideologisk leksak utan någon som helst kontakt med hur verkligheten ser ut för 90% av befolkningen. Såvida man inte är uttryckligen ute efter att skapa ett nytt statarsamhälle. Det är inte att säga att dagens system är perfekt. Det är klart sjukligt. Men att förvandla bostadsmarknaden till en nyliberal utopi istället är att byta ut en influensa mot ebola. Det är inget som sofistisk retorik kan förändra, och det vet de allra flesta.

2007-06-30 @ 20:40:36
Postat av: Robin Hood

Har jag inget på fötterna?
Kan du ge ett exempel på ett system som är bättre än en fungerande fri marknad på att förse människor med vad de vill ha till ett lågt pris?
Förövrigt ser jag inte marknadshyror som en nyliberal utopi, marknadshyror praktiseras lite överallt i världen med ett alldeles utmärkt resultat. USA är inte ett av dessa, prisregleringar har samma effekt där som i Sverige, nämligen hemlöshet och "trailerparks".
Däremot är Finland ett av dem. Källan, Fastighetsägarna, till att hyrorna skulle chockhöjas med 35%, kommenterar DN:s artikel på sin hemsida:
"? Ett näraliggande exempel är vårt grannland Finland, som omreglerade sin bostadshyresmarknad under 90-talet. Även där föregicks detta med en häftig debatt och skrämselpropaganda. Men erfarenheten blev i stället att 70 000 ?nya? bostäder kom ut bara i Helsingfors."
http://www.fastighetsagarna.se/system/article/article.asp?articleId=24593&orgId=0

2007-07-01 @ 00:27:11
URL: http://nyliberal.wordpress.com/
Postat av: Rebecca

Kan någon förklara för mig hur höjda hyror minskar bostadsbristen?

2007-07-01 @ 02:14:09
Postat av: JET

En fri marknad finns inte i ett enda västland och har knappt funnits i världshistorien. När den har funnits - i början på den industriella revolutionen och i Ryssland direkt efter Sovjets fall - har den lett till ett rikt toppskikt rövarbaroner, närapå noll medelklass och en utbredd fattigdom i botten. Så det känns inte sådär förbannat eftersträvansvärt.

2007-07-01 @ 04:01:32
Postat av: /M

Jag brukar inte fråga räven om råd om hönshuset.

2007-07-01 @ 12:32:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0