Dagens Fråga

selfishness


Är strikt individuellt fokus och egenintresse (i motsats till altruism och samarbete) en evolutionär återvändsgränd? Evolutionsbiologen Samuel Bowles menar att han har bevis för att grupper med altruistiska beteenden alltid har konkurrerat ut grupper där var och en reder sig själv efter bästa förmåga - vilket är våldsammare än det låter - och att det paradoxalt nog är förklaringen till att självuppoffrande beteenden existerar idag.

Kommentarer
Postat av: Tor alias Bengtsson from the blogg

Så länge dom inte kommer till det enligt mig logiska felslutet att eftersom dom har hittat något som med lite god vilja liknar altruism i nordafrikanska jordekorrar så måste resultaten kunna generaliseras till människor, är jag med.

Sen kan man väl se altruism som en följd av det beteendet som gagnat människan som art - det komplexa sociala samspelet? Då ligger verkligen altruismen på plus.

Själv skulle jag vilja gå med i en intresseorganisation för solipsister.

2007-01-15 @ 19:28:02
URL: http://[email protected]
Postat av: /M

Sa jag att jag missionerade solipsism i Amazonas för en massa år sen? Eller att jag egentligen inte gjorde det?

Jag förstod texten som att de grupper av hominider som hade altruistiska beteenden konkurrerade ut de grupper av hominider som inte hade det, bland annat genom att vara mer framgångsrika på 'slagfält'.

2007-01-15 @ 19:43:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0