Reaktionerna

pepper
Arbetsförmedlingens nya vapen


Reaktionerna på Anders Borgs dagsbotsförslag visade sig vara lätta att förutspå. Till vänster rasades det och nävar knöts i fickor över hela landet. Till höger hördes det bifall och diverse uttjatade nyspråksfloskler som "att ställa krav är att bry sig", och här och var gnälldes det till och med över att finansministern är för lätt på handen när dagdrivarna skall in i fållan. Tack vare det gamla arbetarpartiet finns det redan en möjlighet att dra in 25/50/100% av ersättningen i 40 dagar (händelsevis lika länge som Gud lät regnet falla för att dränka alla syndare) om man inte är tillräckligt aktiv i jakten på jobb. Så Borgs förslag är en lättnad i jämförelse, förfasas de i en sorts dissonant kör. Och de har ju fel i klass med att gå på nobelfesten i trasiga jeans. Det här förslaget är pepparsprej. Det gamla sättet att dra in A-kassan på vid passivitet är ett så extremt tillvägagångssätt att det användes väldigt sällan. Det är som polisens skjutvapen. Förslaget med dagsbot är en analogi till att ge polisen pepparsprej som tvångsmedel. Det kan användas mycket mer frikostigt och är tillräckligt effektivt på de flesta att skjutvapen inte behöver användas. Om analogin håller hela vägen ut (dvs att fler får jobb) får tiden helt enkelt utvisa.

Om det är bra eller dåligt är förstås en helt annan fråga. Åsikter därom beror på vilket perspektiv man har. Man kan anta att de som befinner sig framför munstycket tenderar till att betrakta det som en dålig position, oavsett vilka ambitioner de har i övrigt. Och på tal om ambitioner så misstänker jag att det kan finnas en annan kontext att se förslaget i... en kontext som kommer att växa fram under kommande år. Fast det är en annan historia och den har sin tid.

Förlåt för det här inlägget. Jag skall försöka vara lite roligare i nästa.








Andra om: , ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

We are the Borg. Resistance is futile. You will be assimilated.

2006-11-13 @ 19:36:46
Postat av: /M

Skall jag vara glad eller ledsen över att jag vet vad du syftar på? :-/

2006-11-13 @ 19:49:27
Postat av: Anonym

"Alla skall med."

Oavsett vilka.
Och med vilka medel som helst.

Välkommer till den nya totalitära staten. Vill du ha barkbröd med piskan, eller klarar du dig utan?

2006-11-13 @ 19:54:14
Postat av: yabosid

Länkar till denna post i "Jobbar du inte så fuskar du"

2006-11-13 @ 20:57:17
URL: http://www.yabosid.se
Postat av: Anonym

hade vi inte nån kung på den gamla goda tiden som förbjöd arbets/bostadslöshet?

(och dessutom hade ett straff som faktiskt reducerade antalet dagdrivare på konkret sätt, dessvärre skulle väl eu säga ifrån om moderaterna försöker införa dödsstraffet igen.)

2006-11-14 @ 07:57:20
Postat av: /M

Visst kunde man gå direkt i fängelse utan att passera GÅ om man var en dagdrivare förr. Tror till och med temat finns med i Rasmus på luffen.

2006-11-14 @ 10:41:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0